Ισπανία: Έκκληση για συμμαχίες απευθύνει ξανά ο Ραχόι

O εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κάλεσε εκ νέου τα άλλα κόμματα να στηρίξουν μία κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας, απέναντι στις φωνές για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

O εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κάλεσε εκ νέου τα άλλα κόμματα να στηρίξουν μία κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας, απέναντι στις φωνές για ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει και την αυτοδυναμία. Ο Ραχόι σημείωσε ότι μία νέα εκλογική αναμέτρηση θα ήταν ανεπιθύμητη, ωστόσο σημείωσε ότι εάν χρειαζόταν θα επιθυμούσε να οδηγήσει το κόμμα του σε νέες εκλογές.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, το κόμμα του οποίου διαθέτει 123 βουλευτές σε σύνολο 350 εδρών, διατηρεί την ελπίδα ότι θα πείσει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE), που ήρθε δεύτερο με 90 έδρες, να αναθεωρήσει την στάση του και να του επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα κόμματα, ο Ραχόι έκανε ξανά έκκληση για μία «ευρείας βάσης, συναινετική κυβέρνηση». Κάλεσε κόμματα που στηρίζουν τη στάση του σε θέματα όπως η ενότητα της Ισπανίας να συνεργαστούν.

Ο Ραχόι είπε, επίσης, ότι υπολογίζει σε μια ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη. «Μπορούμε να μιλάμε για περισσότερες από 200 έδρες» τόνισε.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σχεδόν αμέσως επιβεβαίωσε ότι αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ο Μαριάνο Ραχόι ή το Λαϊκό Κόμμα να παραμείνουν στην εξουσία.

«Θα καταψηφίσουμε τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα διότι αντιπροσωπεύουν την αδράνεια» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, Θέσαρ Λουένα.

«Το λογικότερο και αυτό που ανταποκρίνεται περισσότερο στη βούληση των Ισπανών πολιτών είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα έχει μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να κυβερνήσει, θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ισπανία και στο εξωτερικό και η οποία θα προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο σύνολο των οικονομικών παραγόντων και στο σύνολο των συμπατριωτών μας» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προβάλλοντας κυρίως την οικονομική ανάκαμψη που επιτεύχθηκε κατά τη διακυβέρνησή του, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 3,2% φέτος, ο Ραχόι υποστήριξε ότι ενός άλλου είδους κυβέρνηση «δεν θα ενέπνεε την εμπιστοσύνη ούτε στην Ισπανία ούτε στο εξωτερικό».

Το PSOE θέλει να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση με τους 69 βουλευτές του Podemos, ωστόσο το κόμμα του Ιγκλέσιας δεν εμφανίζεται θετικά διακείμενο για κάτι τέτοιο.

Το Podemos, όπως το PSOE, ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Ραχόι. Μόνο οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, που διαθέτουν 40 έδρες, δήλωσαν έτοιμοι να απόσχουν προκειμένου να του επιτρέψουν να κυβερνήσει την Ισπανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk