Πολωνία: Νόμος αμφιλεγόμενες αλλαγές για το Συνταγματικό Δικαστήριο

Κύρωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας τις αλλαγές στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, παρά τις έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διαπιστώνουν «ροπή προς συγκεντρωτισμό» από τη νέα κυβέρνηση.  Οι επικριτές του νέου πλαισίου υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δυσχεραίνουν κατά πολύ τη δυνατότητα του Δικαστηρίου να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

Κύρωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας τις αλλαγές στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, παρά τις έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διαπιστώνουν «ροπή προς συγκεντρωτισμό» από τη νέα κυβέρνηση.

Οι επικριτές του νέου πλαισίου υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δυσχεραίνουν κατά πολύ τη δυνατότητα του Δικαστηρίου να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που βρίσκεται στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο με το κόμμα PiS που προ μηνός ανέκτησε την εξουσία, υπέγραψε τη Δευτέρα τον αμφιλεγόμενο νόμο, θέτοντάς τον σε ισχύ.

Η νομοθεσία ανεβάζει στα δύο τρίτα την απαραίτητη πλειοψηφία για να αποφασίσει το Δικαστήριο επί της συνταγματικότητας νόμων που περνά η κυβέρνηση και αλλάζει τη σειρά με την οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις.

Προ εβδομάδων, είχε δημιουργηθεί επίσης εμπλοκή με το διορισμό νέων μελών του Δικαστηρίου, με το Δικαστήριο να απορρίπτει ως παράνομο το διορισμό παραπάνω από το προβλεπόμενο νέων μελών από το νέο Κοινοβούλιο (που ελέγχεται από το PiS).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει τη Βαρσοβία να μην θέσει σε εφαρμογή το νέο νόμο πριν εξεταστούν οι επιπτώσεις του στη «λειτουργία του κράτους Δικαίου», όπως είχε διπλωματικά αναφέρει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν είχε καλέσει να εξεταστούν «οι επιπτώσεις του νέου νόμου στην ανεξαρτησία και τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου» και είχε σημειώσει με νόημα ότι «το κράτος Δικαίου είναι μία από τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Η δυσφορία για την εξέλιξη δεν λείπει και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Βερολίνο. Ακόμη πιο ανοικτός όμως στις επικρίσεις του ήταν ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου (το οποίο προεδρεύει της ΕΕ) Ζαν Άσελμπορν, λέγονατς ότι «οι εξελίξεις στη Βαρσοβία θυμίζουν δυστυχώς την πορεία που ακολουθούν δικτατορικά καθεστώτα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk