Νορβηγία: μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για πρόσφυγες

Δεδομένου ότι οι γυναίκες στη Νορβηγία φορούν λιγότερα ρούχα, κυκλοφορούν ασυνόδευτες σε δημόσιους χώρους

Δεδομένου ότι οι γυναίκες στη Νορβηγία φορούν λιγότερα ρούχα, κυκλοφορούν ασυνόδευτες σε δημόσιους χώρους και, γενικότερα, απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες από ότι οι γυναίκες σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων που καταφέρνουν να φτάσουν στην ευημερούσα σκανδιναβική χώρα, οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε άνδρες πρόσφυγες και μετανάστες.

Στόχος αυτής της αμφιλεγόμενης – σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν ότι μέσω ανάλογων πρωτοβουλιών ενσωμάτωσης ενδέχεται να στιγματιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως εν δυνάμει «βιαστές» – κίνησης είναι να μάθουν οι άνδρες πρόσφυγες τα ήθη των σχέσεων των δύο φύλων στη Νορβηγία αλλά και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
Το εθελοντικό πρόγραμμα διάρκειας πέντε ωρών που προσφέρεται σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει ομαδικές συζητήσεις σχετικά με το σεξ και τον βιασμό ενώ οι συμμετέχοντες διδάσκονται πως μορφές βίας που θεωρούνται πράξεις «τιμής» σε κάποιες κοινωνίες και κουλτούρες, στη Νορβηγία είναι πέρα από επαίσχυντες και παράνομες.
«Το να υποχρεώνεις κάποιον με τη βία να κάνει σεξ δεν επιτρέπεται στη Νορβηγία, ακόμα και αν είσαι παντρεμένος με αυτό το άτομο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εγχειρίδιο που λαμβάνουν όσοι συμμετέχουν στα μαθήματα.
«Πρόκειται για ένα πολιτισμικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί άνδρες που δεν έχουν μάθει πως οι γυναίκες έχουν αξία», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος βίαιων εγκλημάτων της Αστυνομίας του Όσλο Χάνε Κριστίν Ρόχντε. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους είναι η σιωπή», επισήμανε από την πλευρά του ο κλινικός ψυχολόγος Περ Ισντάλ που εργάζεται στην «Εναλλακτική στη Βία», την νορβηγική ΜΚΟ που φέρει την ευθύνη του προγράμματος. Πολλοί πρόσφυγες «προέρχονται από κουλτούρες όπου οι γυναίκες δεν είναι ισότιμες με τους άνδρες και αποτελούν κτήμα τους (και) πρέπει να τους βοηθήσουμε να υιοθετήσουν τη νέα τους κουλτούρα», πρόσθεσε ο νορβηγός επιστήμονας.
Στην Ερυθραία, «εάν κάποιος θέλει μια γυναίκα, μπορεί απλά να την πάρει και δεν πρόκειται να τιμωρηθεί», είπε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Αμπντού Οσμάν Κελίφα, ένας πρόσφυγας από τη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής που έχει καταθέσει αίτηση ασύλου στη Νορβηγία και συμμετείχε στο εν λόγω πρόγραμμα. Προσδιόρισε, ωστόσο, ότι μέσω των μαθημάτων έμαθε πως να μην παρερμηνεύει συγκεκριμένες συμπεριφορές όπως το να περπατάει μια γυναίκα δίχως τη συνοδεία κάποιου άνδρα το βράδυ ή να φοράει κοντή φούστα ή να χαμογελάει. Εξακολουθεί όμως να μην μπορεί να κατανοήσει πως μπορεί μια γυναίκα να κατηγορήσει τον σύζυγό της για σεξουαλική παρενόχληση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk