Διεθνής Αμνηστία: «Εκατοντάδες» άμαχοι νεκροί σε ρωσικές επιδρομές στη Συρία

Τουλάχιστον 200 πολίτες έχουν σκοτωθεί σε ρωσικά πλήγματα στη Συρία μέσα σε διάστημα δύο μηνών, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. «Αβάσιμες» οι κατηγορίες, απαντά η Ρωσία, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες πληροφορίες».

Τουλάχιστον 200 πολίτες έχουν σκοτωθεί σε ρωσικά πλήγματα στη Συρία μέσα σε διάστημα δύο μηνών, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. «Αβάσιμες» οι κατηγορίες, απαντά η Ρωσία, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες πληροφορίες».

Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες, η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, γεγονός που θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν στοιχίσει τη ζωή «εκατοντάδων αμάχων».

Στην έκθεση, η οργάνωση εκφράζει ανησυχίες και για τα πλήγματα του συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ότι τα αμερικανικά πλήγματα έχουν οδηγήσει σε θανάτους αμάχων, αν και οργανώσεις αναφέρουν ότι τα θύματα θα μπορούσαν να ήταν εκατοντάδες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, λέγοντας ότι χαρακτηρίζεται από προκατάληψη και περιέχει αστήρικτους ισχυρισμούς.

Το υπουργείο Άμυνας «έλαβε γνώση» της έκθεσης και την μελέτησε, σημείωσε ο εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο περιέχει «τετριμμένες εκφράσεις» και «κατασκευασμένες πληροφορίες».

Ο εκπρόσωπος διέψευσε τις κατηγορίες ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στις επιδρομές που εξαπολύει στο έδαφος της Συρίας.

Ο Κονασένκοφ κατήγγειλε τη συχνή προσφυγή από μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας σε «εκφράσεις του είδους «τα φερόμενα ως ρωσικά πλήγματα», ή «οι ενδεχόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» χωρίς την παραμικρή απόδειξη».

«Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι στις περιοχές οι οποίες έγιναν στόχος ρωσικών πληγμάτων δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι ή ένοπλοι εξτρεμιστές», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αλλά δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει, ούτε έχει τα μέσα για να το επαληθεύσει», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Η ΜΚΟ αναφέρει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «ότι όλα τα γεγονότα που παρατίθενται στην έκθεση καταγράφηκαν εξ αποστάσεων, μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών με λεγόμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται επιτόπου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk