Η Ρωσία «αρχίζει την κατασκευή» δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν

Η Ρωσία θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν, δήλωσε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας χωρίς να διευκρινίζει την τοποθεσία.

Η Ρωσία θα αρχίσει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν, δήλωσε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

«Οι εργασίες για την κατασκευή θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί χωρίς να διευκρινίζει την τοποθεσία.

Τον Νοέμβριο του 2014, η Μόσχα και η Τεχεράνη συμφώνησαν για την κατασκευή δύο ακόμη αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν), τον οποίο έχει κατασκευάσει η Ρωσία.

Υπέγραψαν επίσης πρωτόκολλο συμφωνίας για την κατασκευή ακόμη τεσσάρων αντιδραστήρων σε «μία άλλη εγκατάσταση στο Ιράν», η τοποθεσία της οποίας μένει ακόμη να προσδιοριστεί από τους Ιρανούς.

Πριν από πέντε μήνες το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον περιορισμό μέρους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κυρίως του εμπλουτισμού ουρανίου, για μία περίοδο δέκα έως 15 ετών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου.

Όμως οι περιορισμοί δεν αφορούν την ανάπτυξη του πολιτικού (σ.σ. μη στρατιωτικού) πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, θέλει να κατασκευάσει εν καιρώ 20 πυρηνικούς σταθμούς ισχύος 1.000 μεγαβάτ προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς του ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα για την εσωτερική κατανάλωση.

Η ανακοίνωση της έναρξης κατασκευής των αντιδραστήρων συμπίπτει με τη διεξαγωγή έκθεσης στην Τεχεράνη στην οποία η Ρωσία παρουσιάζει την τεχνογνωσία της, κυρίως στον τομέα της αεροναυπηγικής, ένδειξη της επιθυμίας της να επενδύσει μαζικά στο Ιράν τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk