Αντρέας Ούμλαντ: «Στο φόντο υπάρχει η απογοήτευση στη Ρωσία για τον άξονα Μόσχας – Πεκίνου»

«Πόσο μπορεί να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση Ρωσίας – Τουρκίας;» ρωτήσαμε τον δρα Αντρέας Ούμλαντ

«Πόσο μπορεί να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση Ρωσίας – Τουρκίας;» ρωτήσαμε τον δρα Αντρέας Ούμλαντ, ειδικό στη ρωσική πολιτική και διευθυντή της εκδοτικής σειράς «Μετα-σοβιετική Πολιτική και Κοινωνία», στη Στουτγάρδη.
«Εκτιμώ ότι θα παραμείνει περιορισμένη, χωρίς ένοπλη συνέχεια, κυρίως λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Η Τουρκία είναι περιφερειακός παράγοντας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό βάρος. Εχει δεσμούς με τα περισσότερα μετα-σοβιετικά μουσουλμανικά κράτη και τους πληθυσμούς: από τους Τατάρους της Κριμαίας και τον Βόλγα ως το Αζερμπαϊτζάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, δηλαδή σε περιοχές υψηλής σημασίας για τη Μόσχα. Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για τη Ρωσία, ενώ η ενεργειακή συνεργασία τους έχει γεω-οικονομική διάσταση. Το ζήτημα των σημερινών και των μελλοντικών αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία και μέσω της Τουρκίας προς την ΕΕ αγγίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας, της Αγκυρας και των Βρυξελλών» μας λέει ο δρ Ουμλαντ.

«Και φυσικά η Τουρκία είναι μεγάλο μέλος του ΝΑΤΟ. Πρόσφατες στρατιωτικές εμπλοκές της Ρωσίας στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Συρία ήταν περιπετειώδεις, αλλά όχι επικίνδυνες. Με την Τουρκία τα πράγματα είναι αλλιώς. Η ένταση βαθαίνει την ήδη ορατή αποξένωση μεταξύ της Ρωσίας, από τη μία πλευρά, και του δυτικού και μουσουλμανικού κόσμου από την άλλη – με φόντο την αυξανόμενη απογοήτευση στη Ρωσία για τις προοπτικές ενός άξονα Μόσχας – Πεκίνου, καθώς η Κίνα περιορίζει το ενδιαφέρον της για ευρύτερη οικονομική συνεργασία με το Κρεμλίνο. Η αντιπαράθεση με ένα μέλος του ΝΑΤΟ αυξάνει την απομόνωση και μειώνει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της Δύσης στη Ρωσία. Ο Πούτιν γίνεται όλο και περισσότερο αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν «unberechenbar» (απρόβλεπτος, αναξιόπιστος) – χαρακτηρισμός πολύ βαρύς για τους κάποτε σχετικά φιλορώσους Γερμανούς»
καταλήγει ο συνομιλητής μας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk