Διαπραγμάτευση με την ΕΕ ξεκινά ο Κάμερον για τις παροχές σε μετανάστες

Τα βρετανικά αιτήματα για αλλαγή της σχέσης της χώρας με την ΕΕ θα συζητηθούν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης. Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν τις περικοπές παροχών σε ευρωπαίους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι συναντά σθεναρή αντίσταση από τα περισσότερα κράτη-μέλη. Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές πιέσεις. «Αναζητούμε δίκαιη συμφωνία» λέει ο Γιούνκερ.

Τα βρετανικά αιτήματα για αλλαγή της σχέσης της χώρας με την ΕΕ θα συζητηθούν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν τις περικοπές παροχών σε ευρωπαίους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι συναντά σθεναρή αντίσταση από τα περισσότερα κράτη-μέλη.

Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, σημειώνει ο Guardian, και πρόκειται για τη σημαντικότερη στην πολιτική καριέρα του Κάμερον.

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο αίτημά του και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του Λονδίνου τότε θα υποστηρίξει μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα πρέπει να διεξαχθεί έως το τέλος του 2017.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να υπάρξει «σοβαρός διάλογος χωρίς ταμπού», ωστόσο παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το αίτημα για τις παροχές στους ευρωπαίους μετανάστες.

Αργότερα, ο Τουσκ είπε ότι ελπίζει ακόμα να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία μέχρι τον Φεβρουάριο και σημείωσε ότι κάποια τμήματα των βρετανικών αιτημάτων είναι «απαράδεκτα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η ΕΕ αναζητά δίκαιη συμφωνία με το Λονδίνο. «Επιθυμούμε μία δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία και αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι δίκαιη και για τις άλλες χώρες» σημείωσε.

«Θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένη και κρίσιμη φάση διαπραγματεύσεων με τους βρετανούς εταίρους μας. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει άλλες επιλογές αντί της μίας που προτείνει ο βρετανός πρωθυπουργός και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση» πρόσθεσε.

Η Γερμανία έσπευσε να εκφράσει κατανόηση, σημειώνοντας, πάντως ότι δεν μπορεί να θιγούν βασικές αξίες της ΕΕ. Την Τετάρτη, ωστόσο, το Βερολίνο εμφανίστηκε συμφιλιωτικό, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ και ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές πιέσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρ και κατά της παραμονής στην ΕΕ είναι περίπου τα ίδια, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανασφάλεια αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Βρετανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk