Παρά την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης για την πρόσφατη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσής τους από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο πρόεδρος της Τουρκίας προσδιόρισε ότι τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί αποκλειστικά για να εκπαιδεύσουν μέλη των ενόπλων δυνάμεων τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ όσο και του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν και όχι για να εμπλακούν σε μάχες.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ αποσκοπεί στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και στην ενίσχυση της εξουσίας της τοπικής κυβέρνησης στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Στις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου στις 21 Δεκεμβρίου στη Βαγδάτη μεταξύ εκπροσώπων της ιρακινής, της αμερικανικής και της τουρκικής κυβέρνησης.

Τι κρύβεται όμως πίσω από την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στο χειμαζόμενο από τη δράση τού Ισλαμικού Κράτους Ιράκ; Σύμφωνα με την Μπεζέν Κοσκούν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ζιρβέ του Γκαζιαντέπ, της μεγαλύτερης πόλης στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ανατολίας, ο κύριος λόγος της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στο Βόρειο Ιράκ είναι η επιθυμία της Αγκυρας να ανακτήσει τη χαμένη επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά ο μαύρος χρυσός, το πετρέλαιο.


Μάχη για την κυριαρχία στη Μέση Ανατολή

«Κατά τη γνώμη μου η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ αποτελεί μια επίδειξη δύναμης στην περιοχή. Επειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρωταγωνίστησε στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη. Οι κατηγορίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους από την Αγκυρα αλλά και η προσφυγική κρίση από τη μία πλευρά και η πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε μεταξύ των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουνίου και της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία από την άλλη πλευρά περιόρισαν την ανάμειξή της στην ευρύτερη περιοχή» εξήγησε η τουρκάλα ακαδημαϊκός μιλώντας στο «Βήμα».
Σήμερα, ωστόσο, και «έπειτα από ένα μακρύ καλοκαίρι αστάθειας στο εσωτερικό της Τουρκίας και την αναζωπύρωση της σύρραξης με τους κούρδους αντάρτες σχηματίστηκε τελικά μια κυβέρνηση. Η Τουρκία εμφανίζεται τώρα έτοιμη να ανακτήσει τη θέση της στην πολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής. Η ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία και η υποστήριξη που προσφέρουν στο καθεστώς Ασαντ θεωρήθηκαν πρόκληση για τα συμφέροντα της Τουρκίας. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους (από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις) η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να διεκδικήσει εκ νέου τον πρωταγωνιστικό ρόλο της σε τοπικό επίπεδο» επισήμανε η κυρία Κοσκούν.
Κρίση με τη Ρωσία και ενεργειακή ασφάλεια

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αναπτύξει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ διαδραμάτισε και η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας πέρα από τη Ρωσία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παρακάμπτει την κυβέρνηση της Βαγδάτης και διαπραγματεύεται απευθείας με την (κουρδική) διοίκηση του Βορείου Ιράκ. Οι σχέσεις με το Βόρειο Ιράκ είναι εξαιρετικής σημασίας για την Τουρκία ώστε να έχει πρόσβαση στα πετρέλαια της περιοχής. Στην πραγματικότητα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να υποστηρίξει την ηγεσία του Βορείου Ιράκ στη μάχη της κατά του ISIS για να διασφαλίσει την πρόσβασή της στα πετρέλαια» ανέφερε η κυρία Κοσκούν, προσδιορίζοντας ότι «η πρόσφατη κρίση με το Κρεμλίνο αποτέλεσε το κίνητρο για να αναζητήσει η Τουρκία άλλους προμηθευτές ενέργειας πέρα από τη Ρωσία». «Το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Ερντογάν στο Κατάρ και το ταξίδι του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αζερμπαϊτζάν σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ αποτελούν τμήματα ενός σχεδίου με στόχο τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Τουρκίας. Ο πρόσφατος διορισμός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη θέση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με θέμα την ενέργεια αποδεικνύουν την ανάγκη της Τουρκίας να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλειά της» κατέληξε.

HeliosPlus