ΕΕ: Ανοίγει το Κεφάλαιο 17 στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με ζητούμενο την τουρκική συνεργασία στην ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη, οι «28» ανοίγουν επίσημα το Κεφάλαιο 17 δίνοντας νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της με τη Συρία ώστε να εμποδιστεί η διέλευση τζιχαντιστών, αλλά και να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου της ISIS, θα ζητήσουν οι επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου κατά τη διακυβερνητική ΕΕ-Άγκυρας στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με ζητούμενο την τουρκική συνεργασία στην ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη, οι «28» ανοίγουν τη Δευτέρα το Κεφάλαιο 17 δίνοντας νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της με τη Συρία ώστε να εμποδιστεί η διέλευση τζιχαντιστών, αλλά και να ελεγχθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου της ISIS, θα ζητήσουν οι επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών της ΕΕ από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποδέχθηκαν το μεσημέρι τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, στο περιθώριο της συνεδρίασης τους στις Βρυξέλλες.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σημείωσε πως πρέπει «να σταματήσει η ροή κεφαλαίων και όπλων προς το Ισλαμικό Κράτος», ενώ ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, κάλεσε την Άγκυρα να «ελέγξει τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας έτσι ώστε το Ισλαμικό Κράτος να μη μπορεί να φέρνει ξένους μαχητές, να τους εκπαιδεύει και στη συνέχεια να τους στέλνει σε άλλες χώρες».

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο ζήτημα της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», δήλωσε, από την πλευρά του, προσερχόμενος ο Βέλγος υπουργός, Ντιντιέ Ρέιντερς σημειώνοντας πως «χρειάζονται μέτρα για την αποτροπή των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου».

Το Κεφάλαιο 17 της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, το οποίο σχετίζεται με την οικονομική και τη νομισματική ένωση, ανοίγει και επίσημα κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk