Τίμοθι Γκάρτον Ας: Tώρα η Μέρκελ χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης

«Πολλαπλές κρίσεις απειλούν την αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση της Ανγκελα Μέρκελ: για να τις λύσει η καγκελάριος της Γερμανίας χρειάζεται την βοήθεια όλης της Ευρώπης, ιδίως στο προσφυγικό», γράφει στον Guardian ο Τίμοθι Γκάρτον Ας.

«Πολλαπλές κρίσεις απειλούν την αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση της Ανγκελα Μέρκελ: για να τις λύσει η καγκελάριος της Γερμανίας χρειάζεται την βοήθεια όλης της Ευρώπης, ιδίως στο προσφυγικό», γράφει στον Guardian ο Τίμοθι Γκάρτον Ας.
Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο του ιστορικού και πολιτικού συγγραφέα, που διδάσκει στην Οξφόρδη:

«Δεν είναι μόνο ότι η Γερμανία ήταν ο ηγέτης στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και τώρα της κρίσης των προσφύγων. Γύρω από την Γερμανία της Μέρκελ, η ευρωπαϊκή πολιτική έχει ολισθήσει μακριά από το παλιό κέντρο – με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες που εναλλάσσονταν στις κυβερνήσεις μετά το 1945 – προς περισσότερο ή λιγότερο ξενοφοβικά λαϊκίστικα κόμματα διαμαρτυρίας. Κοιτάξτε τον θρίαμβο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Κοιτάξτε την νέα κυβέρνηση της Πολωνίας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε πρόσφατα έναν χάρτη με τίτλο «οι δεξιοί γείτονες της Γερμανίας», που δείχνει την κεντρική δύναμη της Ευρώπης περικυκλωμένη όχι από εχθρικές συμμαχίες, αλλά από χώρες με ακροδεξιά κόμματα, είτε στην κυβέρνηση είτε σε άνοδο: Δανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Αν δεν υπήρχε η άφιξη του σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών μέσα σε ένα χρόνο (950.000, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία), η Μέρκελ θα εξακολουθούσε να είναι η αδιαμφισβήτητη αυτοκράτειρα της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Αλλά ακόμα και αν αυτή η μαζική εισροή ήταν το αποτέλεσμα ενός παρορμητικού εσφαλμένου υπολογισμού από την συνήθως επιφυλακτική Μέρκελ, εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της Γερμανίας. Ολοι οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι περήφανοι για την Μέρκελ, όπως όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να ντρέπονται για τον Τραμπ.

Αλλά τώρα είναι απολύτως κατανοητό που απλοί Γερμανοί λένε: φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλους. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς, έχουν φθάσει σε μια χώρα με μόλις πάνω από 80 εκατομμύρια κατοίκους.

Ακόμη και ένα πλούσιο και καλά οργανωμένο κράτος, όπως η Γερμανία, έχει αρχίσει να ραγίζει κάτω από την πίεση. Αν ενσωματωθούν επιτυχώς στη γερμανική κοινωνία, αυτοί οι κυρίως νέοι, δραστήριοι άνθρωποι θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση του χρόνιου δημογραφικού προβλήματος της χώρας λόγω της γήρανσης του γηγενούς πληθυσμού σε ένα γενναιόδωρο Κράτος Πρόνοιας.

Αν όχι, η Γερμανία μπορεί να δει μειονότητες να ριζοσπαστικοποιούνται και, ενδεχομένως, τρομοκρατικές επιθέσεις, καταλύτες σε μια περιδίνηση αμοιβαίας δυσπιστίας μεταξύ της μη-μουσουλμανικής πλειοψηφίας και της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η Μέρκελ πρέπει ταυτόχρονα να καθησυχάσει τον λαό της ότι έχει υπό έλεγχο την μετανάστευση, και να οδηγήσει την γερμανική κοινωνία σε μια πρωτοφανή πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ένταξη των νεοεισερχομένων. Εάν τα καταφέρνει, δεν θα της αξίζει απλώς ο τίτλος του «Προσώπου της Χρονιάς» από το περιοδικό Time. Θα έχει κερδίσει το Νομπέλ Ειρήνης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk