Παρίσι: Πρώτα πολιτική μετάβαση και μετά αποχώρηση Άσαντ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αποχώρησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ πριν από μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. «Ενωμένη Συρία συνεπάγεται πολιτική μετάβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει πριν από τη μετάβαση, αλλά χρειάζονται εγγυήσεις για το μέλλον».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αποχώρησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ πριν από μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Le progres de Lyon», διερωτήθηκε: «Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους είναι αποφασιστική αλλά θα είναι πλήρως αποτελεσματική μόνο εάν ενωθούν όλες οι συριακές δυνάμεις και οι περιφερειακές. Πώς είναι αυτό δυνατόν, όσο ο Άσαντ προεδρεύει, αυτός που διέπραξε τόσες ωμότητες, και αυτός που έχει εναντίον του μεγάλο μέρος του λαού του;»

Έσπευσε όμως να διευκρινίσει: «Μια ενωμένη Συρία συνεπάγεται μια πολιτική μετάβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει πριν από τη μετάβαση, αλλά χρειάζονται εγγυήσεις για το μέλλον».

Η Γαλλία, όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς το Ισλαμικό Κράτος αναζητούν παράλληλα πολιτικές ή στρατιωτικές λύσεις με τη συμμετοχή τοπικών ή περιφερειακών παραγόντων που θα μπορούσαν να τερματίσουν τα τέσσερα και πλέον χρόνια πολέμου στη Συρία.

Το Παρίσι προτείνει κυρίως να μετάσχουν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών οι συριακές ένοπλες δυνάμεις των οποίων δεν θα ηγείται ο Άσαντ.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία με τον συριακό στρατό όσο ο Μπασάρ αλ-Ασάντ είναι αρχηγός του. Αλλά από τη στιγμή που υπάρξει μια πολιτική μετάβαση και ο Μπασάρ δεν θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μπορούμε πολύ καλά να συνεργαστούμε με αυτό που θα είναι ο συριακός στρατός. Αλλά σε μια πολιτική μετάβαση που θα λαμβάνει χώρα» είχε δηλώσει ο Φαμπιούς στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Μπουρζέ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk