ΕΕ: Ικανοποίηση για απόφαση Αθήνας να ζητήσει τη βοήθεια της Frontex

Την ικανοποίησή της για το αίτημα της Αθήνας να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια της Frontex στα χερσαία σύνορα και των ειδικών δυνάμεων στα θαλάσσια εκφράζει η Κομισιόν.

Την ικανοποίησή της για το αίτημα της Αθήνας να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια της Frontex στα χερσαία σύνορα και των ειδικών δυνάμεων στα θαλάσσια εκφράζει η Κομισιόν.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και από εκεί και πέρα είπε πως αναμένει η Κομισιόν το πως θα αρχίσουν τα πλάνα να μορφοπούνται.

Για να ζητήσει πάντως η Ελλάδα την ευρωπαϊκή βοήθεια είχε προηγηθεί επιστολή του Επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις στην οποία περιέγραφε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στην Ελλάδα όταν επισκέφθηκε τη Λέσβο.

«Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Μου ειπαν ότι τρια μικρά παιδια που είχαν φτάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές ημέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα», έγραφε στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Στην βελγική πρωτεύουσα συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ και μέσα στα ζητήματα θα είναι και αυτό της συνθήκης του Σέγκεν.

Οι έλεγχοι έχουν πρακτικά επανέλθει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Θα συζητηθεί και το ζήτημα της ανταλλαγής των στοιχείων όσων ταξιδεύουν μέσα στην Ευρώπη.

Γερμανία: Πρωτοβουλία για ενίσχυση της Frontex έχουν αναλάβει Γαλλία-Γερμανία

«Η Γερμανία και η Γαλλία -ήδη έγινε συζήτηση στις Βρυξέλλες- έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για την ενίσχυση της FRONTEX. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να υποστηριχθεί η FRONTEX στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της FRONTEX και το αν θα μπορούσε να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων από τα κράτη-μέλη.

«Ήδη υπάρχει αρκετά μεγάλη στήριξη της FRONTEX, και τοπικά -π.χ. στην Ελλάδα εργάζονται ήδη τώρα 41 υπάλληλοι και συνολικά έχουν προσφερθεί στην FRONTEX 100. Δεν θέλω να προτρέξω σε ό,τι αφορά το τι περαιτέρω θα μπορούσαμε εμείς να φανταστούμε ή όχι. Ας δούμε πρώτα τι θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την ενίσχυση της FRONTEX και τον ρόλο της στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ερωτηθείς δε σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης ενός κράτους-μέλους.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένα τονίσει πόσο σημαντική θεωρεί την ελεύθερη κίνηση προσώπων και την Συνθήκη Σένγκεν και το πόσο η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία κίνησης προσώπων – κάτι το οποίο επιθυμούμε -, σχετίζεται άμεσα με το πώς είμαστε ως Ευρώπη στην θέση να φυλάξουμε αποτελεσματικά και να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ζώνη Σένγκεν να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Έχουμε επισημάνει αυτή την συσχέτιση επανειλημμένα και αυτό είναι όλο όσο μπορώ να πω για αυτό», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το Βερολίνο βλέπει το θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων ως ευρωπαϊκό καθήκον.

«Θέλουμε να δώσουμε στήριξη, όπου είναι απαραίτητη, στις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην γεωγραφική θέση να πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται πάνω τους. Θέλουμε να διατηρήσουμε την Σένγκεν, γνωρίζουμε όμως – και αυτό το μάθαμε αυτή την χρονιά – ότι το σύστημα βρίσκεται ύπο κάποια πίεση και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk