Σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω ρύπανσης για τρίτη μέρα το Πεκίνο

Σε πορτοκαλί συναγερμό παραμένει για τρίτη ημέρα το Πεκίνο λόγω των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βόρεια Κίνα.

Σε πορτοκαλί συναγερμό παραμένει για τρίτη ημέρα το Πεκίνο λόγω των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βόρεια Κίνα.

Η πόλη καλύπτεται με ομίχλη, ακόμη πιο πυκνή σε σχέση με χθες, παρά τη διακοπή της λειτουργίας χιλιάδων εργοστασίων για την αντιμετώπιση της χειρότερης «airpocalypse» της χρονιάς.

Πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με μάσκες, με την ορατότητα να περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες μέτρα.

Το θεαματικό αυτό ατμοσφαιρικό «επεισόδιο» συμβαίνει στην πρωτεύουσα του παγκόσμιου πρωταθλητή στη ρύπανση, την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21).

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τις πλούσιες χώρες «να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους», κυρίως των οικονομικών, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της αμερικανικής πρεσβείας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, μετρούσε στις 13.00 πυκνότητα αιωρουμένων σωματιδίων 621 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περισσότερες από 24 φορές πάνω από το ανώτατο όριο των 25 μ.γ. που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Χθες, είχε φθάσει τα 945 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο νότιο Πεκίνο.

Αυτά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουν διάμετρο 2,5 micron και εισχωρούν στους πνεύμονες προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα.

Παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ρύπανσης, ο συναγερμός διατηρήθηκε στο πορτοκαλί επίπεδο, πριν από το μέγιστο κόκκινο επίπεδο, το οποίο, όπως εξηγεί η εφημερίδα Global Times, κηρύσσεται «σε πιο σοβαρές καταστάσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk