«Κανένα πρόβλημα» με τη διέλευση ρωσικών πλοίων από τον Βόσπορο

Εν μέσω του σκηνικού έντασης που έχει πυροδοτήσει η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο και του «πολέμου» δηλώσεων Πούτιν-Ερντογάν με φόντο το Ισλαμικό Κράτος, έρχονται πληροφορίες ότι ρωσικά πλοία αναμένουν επί ώρες στα Στενά του Βοσπόρου προκειμένου να λάβουν το «πράσινο φως» της Τουρκίας για να διέλθουν. Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό ότι ρωσικό πλοίο βρέθηκε αντιμέτωπο με τουρκικό υποβρύχιο περνώντας τη Δευτέρα από τα Δαρδανέλια.

Τα ρωσικά πλοία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διέλευση από τον Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων δηλώνει ρωσική στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο RIA Novosti, μετά τις πληροφορίες για πολύωρη αναμονή δεκάδων πλοίων κοντά στα Στενά του Βοσπόρου για το «πράσινο φως» της Τουρκίας εν μέσω του σκηνικού έντασης που έχει διαμορφωθεί με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 στη συροτουρκική μεθόριο.

Παράλληλα, η ίδια πηγή που μιλά ανωνύμως στο ρωσικό πρακτορείο αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάτι το ασυνήθιστο στη «συνάντηση» του ρωσικού πλοίου Yauza με τουρκικό υποβρύχιο στα Δαρδανέλια.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος επισήμανε ότι οι τουρκικές Αρχές που διαχειρίζονται την θαλάσσια κυκλοφορία στα Στενά συχνά σταματούν τη διέλευση λόγω ομίχλης ή επιτρέπουν τη διέλευση μόνο από κατεύθυνση εξαιτίας του συνωστισμού πλοίων.

Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διέλευση των ρωσικών πλοίων από τα Στενά, αν και είναι φυσιολογικό ορισμένα σκάφη να περιμένουν εξαιτίας φόρτου εργασίας ή άσχημων καιρικών συνθηκών, δήλωσε ο ίδιος.

Εν μέσω του σκηνικού έντασης που έχει πυροδοτήσει η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο και του «πολέμου» δηλώσεων Πούτιν-Ερντογάν με φόντο το Ισλαμικό Κράτος, είχαν πληροφορίες ότι ρωσικά πλοία ανέμεναν επί ώρες στα Στενά του Βοσπόρου προκειμένου να λάβουν το «πράσινο φως» της Τουρκίας για να διέλθουν.

Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι σε σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να βρίσκονταν σε αναμονή τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό ότι το πλοίο Yauza του ρωσικού Ναυτικού βρέθηκε αντιμέτωπο με τουρκικό υποβρύχιο περνώντας τη Δευτέρα από τα Δαρδανέλια, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputink επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Το πλοίο πιστεύεται ότι βρισκόταν εν πλω προς τη Μαύρη Θάλασσα και το τουρκικό υποβρύχιο φέρεται να συνόδευσε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Βίντεο του περιστατικού μετέδωσε το πρακτορείο Dogan από τα Δαρδανέλια.

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι μία ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Μοντρέ, ειδικότερα -έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες» είπε.

Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα-νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις».

Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, (συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα η Ρωσία) μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας μέσω των Στενών «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά».

Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Μοντρέ παρέμεινε σε ισχύ.

Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, έχει αναφερθεί ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική βάση του Ιντζιρλίκ και ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» θα λάβει επιμελητειακή υποστήριξη στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk