ΗΠΑ:Ο βομβαρδισμός της κλινικής στην Κουντούζ ανθρώπινο λάθος

«Ανθρώπινο λάθος» ήταν ο βομβαρδισμός τον Οκτώβριο της κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, αναφέρει αμερικανική στρατιωτική έκθεση. Τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

«Ανθρώπινο λάθος» ήταν ο βομβαρδισμός τον Οκτώβριο της κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, αναφέρει αμερικανική στρατιωτική έκθεση. Τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πλήρωμα του AC-130 θεώρησε ότι η κλινική ήταν κοντινό κυβερνητικό κτίριο που είχαν καταλάβει οι Ταλιμπάν.

«Επρόκειτο για ένα τραγικό λάθος. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα έπλητταν ποτέ από πρόθεση ένα νοσοκομείο ή άλλες εγκαταστάσεις που προστατεύονται», είπε ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, ο επικεφαλής των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας.

Ο Κάμπελ παραδέχθηκε ότι το νοσοκομείο βρισκόταν σε έναν κατάλογο τοποθεσιών που απαγορευόταν να πληγούν, αλλά και ότι οι ΓΧΣ τηλεφώνησαν στα γραφεία της διεθνούς δύναμης κατά τη διάρκεια της επιδρομής για να ειδοποιήσουν ότι πληττόταν νοσοκομείο. Περιέγραψε μια σειρά λαθών που οδήγησαν στην καταστροφή παρά την επικοινωνία της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την έρευνα, στόχος των αμερικανικών δυνάμεων ήταν ένα άλλο κτίριο στην Κουντούζ και λόγω ενός λάθους στο σύστημα απεικόνισης χαρτών, που αρχικά οδήγησε τις αμερικανικές δυνάμεις σε ένα άδειο χωράφι, αναζητήθηκε ένα στόχος που ήταν οπτικά παρόμοιος με τον αρχικό: το κέντρο της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας στην Κουντούζ, που είχαν καταλάβει Ταλιμπάν.

Οδηγήθηκαν στο κτίριο του νοσοκομείου και με «τραγικό τρόπο» το λάθος αυτό δεν διαπιστώθηκε «καθ’ όλη την υπόλοιπη διάρκεια της επιχείρησης παρότι υπήρχαν αντιφατικές ενδείξεις», είπε ο Κάμπελ.

Τελικά ο εξοπλισμός γεωγραφικού εντοπισμού θέσης του αεροσκάφους AC-130 που εξαπέλυσε την επιδρομή στο νοσοκομείο έδειξε στο πλήρωμα το σωστό-κτίριο στόχο. Επιπλέον, δεν υπήρχε καμιά ένδειξη εχθρικής δραστηριότητας στο κτίριο των ΓΧΣ, επισήμανε ο Αμερικανός στρατηγός. Πρόκειται για «παραδείγματα ανθρωπίνων και διαδικαστικών λαθών», πρόσθεσε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισαν την επίθεση «έγκλημα πολέμου». Αμφισβήτησαν, επίσης, τις πρώτες αναφορές των ΗΠΑ ότι έπληξαν σημείο κοντά στο νοσοκομείο, επειδή είχαν δεχθεί πυρά από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον αμερικανό διοικητή στο Αφγανιστάν, τον στρατηγό Τζον Κάμπελ, το πλήρωμα του αεροσκάφους βασίστηκε σε περιγραφές από τις αφγανικές δυνάμεις του κτιρίου που ήθελε να πλήξει.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το λάθος συνεχίστηκε στη διάρκεια όλης της επιχείρησης, αν και υπήρχαν «αντιφατικές ενδείξεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk