πΓΔΜ και Σερβία επιτρέπουν διέλευση μόνο σε Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς

Τα Σκόπια και το Βελιγράδι επιτρέπουν πλέον τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Σερβία άρχισε να στέλνει πίσω τους υπόλοιπους.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της πΓΔΜ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι εκσκαφικά μηχανήματα του Στρατού έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της πΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της πΓΔΜ, στις 14 Νοεμβρίου, ανέθεσε στον Στρατό να ξεκινήσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Νωρίτερα σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε γνωστό ότι η πΓΔΜ και η Σερβία επιτρέπουν πλέον τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ..

Κλιμάκιο της Αρμοστείας στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αναφέρει ότι επικρατεί ένταση στην ουδέτερη ζώνη μετά την ανακοίνωση της απόφασης, και ότι ομάδα Ιρανών έχει αποκλειστεί.

ΠΓΔΜ και Σερβία άρχισαν να εφαρμόζουν την απόφαση το απόγευμα της Τετάρτης για διέλευση μόνο στις τρεις αυτές ομάδες προσφύγων -που είναι και η συντριπτική πλειονότητα όσων κινούνται στο βαλκανικό διάδρομο.

«Όλοι οι υπόλοιποι στέλνονται πίσω [από τη Σερβία στην ΠΓΔΜ]», ανέφερε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίτα Σούντζιτς, σύμφωνα με το Reuters.

«Παλεύαμε όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό ενώ η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλέξανδρος Βούλγαρης της Ύπατης Αρμοστείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ουδέτεροι ζώνη έχουν αποκλειστεί περίπου εκατό Ιρανοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk