Το Ιράκ «είχε προειδοποιήσει» για εντολή επίθεσης του αρχηγού της ISIS

Αξιωματούχοι των ιρακικών υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών υποστηρίζουν πως είχαν προειδοποιήσει για άμεσο κίνδυνο επίθεσης τα μέλη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που επιχειρούν εναντίον της ISIS. Σύμφωνα με την αναφορά, είχε σταλεί σήμα που μιλούσε για «εντολή του αρχηγού της ISIS» για διενέργεια επιθέσεις στις χώρες του συνασπισμού – χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη Γαλλία.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποσητρίζουν πως είχαν πληροφορήσει δύο φορές τις γαλλικές Αρχές για έαν από τους δράστες στις επιθέσεις, τον Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι. Παράλληλα, ιρακινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως είχαν προειδοποιήσει τις χώρες του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που επιχειρούν εναντίον της ISIS για «εντολή του αρχηγού της ISIS» περί διενέργειας επιθέσεις στις χώρες του συνασπισμού – χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη Γαλλία.

Τούρκοι αξιωματούχοι που επικαλείται ανώνυμα τη Δευτέρα ο βρετανικός Guardian υποστηρίζουν ότι οι γαλλικές αρχές «είχαν ενημερωθεί» δύο φορές, το Δεκέμωριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015, για τον Μοστεφάι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι γαλλικές Αρχές δεν ζήτησαν πληροφορίες για τον Μοστεφάι παρά μόνο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Μοστεφάι, αναφέρουν, είχε φτάσει στην Τουρκία το 2013 και δεν έχει καταγραφεί σε τουρκικά αρχεία η έξοδός του από τη χώρα.

Παράλληλα, αξιωματούχοι των ιρακικών υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών που επικαλείται το Associated Press υποστηρίζουν πως είχαν προειδοποιήσει για άμεσο κίνδυνο επίθεσης τα μέλη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που επιχειρούν εναντίον της ISIS – χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη Γαλλία.

Όπως υποστηρίζουν oι αξιωματούχοι, μόλις την ημέρα πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι είχε σταλεί σήμα από τη Βαγδάτη πως ο αρχηγός της ISIS, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε διατάξει επιθέσεις «στις χώρες του συνασπισμού» που κάνουν επιδρομές κατά της οργάνωσης, όπως και στο Ιράν και τη Ρωσία.

Η πληροφορία φέρεται να είχε συλλεχθεί από ιρακινές πηγές εντός της ISIS τις αμέσως προηγούμενες ημέρες και μιλούσε για «επιθέσεις ή δολοφονίες ή ομηρίες».

Το σήμα που είχε στείλει η Βαγδάτη δεν περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία και γάλλοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο AP σχολίασαν πως τέτοιες πληροφορίες λαμβάνονται «καθημερινά».

Από τις πλευρά τους, χωρίς να σχολιάζουν άμεσα το φερόμενο ιρακινό σήμα, αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ανέφεραν στο ίδιο πρακτορείο πως δεν υπήρχε προηγουμένως καμία συγκεκριμένη πληροφορία στις δυτικές χώρες που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό της Παρασκευής.

Δύο από τους ιρακινούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ωστόσο υποστηρίζουν πως η Γαλλία είχε ήδη ειδοποιηθεί εκ των προτέρων με πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το σήμα που επικαλείται το AP μιλούσε για «διαταγές του τρομοκράτη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε όλα τα μέλη της οργάνωσης να πραγματοποιήσουν διεθνή επίθεση που περιλαμβάνει όλες τις χώρες του συνασπισμού, επιπρόσθετα του Ιράν και της Ρωσίας, μέσω βομβιστικών επιθέσεων ή δολοφονιών ή απαγωγής ομήρων τις επόμενες ημέρες». «Δεν έχουμε πληροφορίες για το χρόνο και τον τόπο των επιθέσεων» ανέφερε το σήμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk