Μπλόκο στην υποδοχή προσφύγων στις ΗΠΑ ζητούν από τον Ομπάμα

Οι φωνές, ιδίως από το μέτωπο των Ρεπουμπλικανών, για την ακύρωση του προγράμματος υποδοχής 10.000 Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ εντός του επόμενου έτους δυναμώνουν στις ΗΠΑ μετά τα γεγονότα στο Παρίσι. Ακύρωση τώρα ζητούν οι υποψήφιοι για το χρίσμα Μπεν Κάρσον και Ραντ Πολ, ενώ πέντε κυβερνήτες διαμηνύουν ήδη ότι δεν θα επιτρέψουν σε πρόσφυγες να μετοικήσουν στις πολιτείες τους. Το πρόγραμμα υποδοχής δεν αλλάζει διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όμως οτ θέμα της εθνικής ασφάλειας αναδεικνύεται πλέον ως κυρίαρχο στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Οι φωνές, ιδίως από το μέτωπο των Ρεπουμπλικανών, για την ακύρωση του προγράμματος υποδοχής 10.000 Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ εντός του επόμενου έτους δυναμώνουν στις ΗΠΑ μετά τα γεγονότα στο Παρίσι. Ακύρωση τώρα ζητούν οι υποψήφιοι για το χρίσμα Μπεν Κάρσον και Ραντ Πολ, ενώ πέντε κυβερνήτες διαμηνύουν ήδη ότι δεν θα επιτρέψουν σε πρόσφυγες να μετοικήσουν στις πολιτείες τους. Το πρόγραμμα υποδοχής δεν αλλάζει διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όμως οτ θέμα της εθνικής ασφάλειας αναδεικνύεται πλέον ως κυρίαρχο στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου στις κάλπες του Νοεμβρίου του 2016.

Ο Μπεν Κάρσον υποστήριξε τη Δευτέρα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα όφειλε να σταματήσει τη χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων για την έλευση προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο στη χώρα και προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται στις ΗΠΑ πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

«Το Κογκρέσο, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να διακόψει τη χρηματοδότηση σε όλα τα προγράμματα που επιτρέπουν να μεταφέρονται εδώ αυτοί οι άνθρωποι αμέσως, σήμερα» είπε ο Κάρσον, συνταξιούχος νευροχειρουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Χέντερσον, στην πολιτεία Νεβάδα.

Ταυτόχρονα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, έτερος διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ότι θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για να επιβληθεί μορατόριουμ στην υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων στις χώρες τους.

Ο Πολ διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει την αναστολή της υποδοχής προσφύγων από περίπου 30 χώρες όπου δρουν τζιχαντιστές και θα ορίζει περίοδο αναμονής για την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, πέντε Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μετοικήσουν Σύροι πρόσφυγες στις πολιτείες τους, μιμούμενοι το παράδειγμα των πολιτειών Αλαμπάμα και Μίσιγκαν και υποστηρίζονται ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να επιτρέψουν την εγκατάσταση προσφύγων από την σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο χώρα στο έδαφός τους μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ του Τέξας, Άσα Χάτσινσον του Άρκανσο, Μάικ Πενς της Ιντιάνα, Μπόμπι Τζιντάλ της Λουιζιάνα και Φιλ Μπράιαντ του Μισισιπή ανακοίνωσαν ότι δεν υποστηρίζουν πλέον και δεν θα υποδεχθούν κανέναν από τους 10.000 Σύρους πρόσφυγες που έχει δεσμευθεί ότι θα έλθουν στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν 1.682 πρόσφυγες από τη Συρία το ομοσπονδιακό οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, από μόλις 105 το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει τα 15.000 τον χρόνο τον αριθμό των προσφύγων από όλο τον κόσμο που υποδέχονται οι ΗΠΑ, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 100.000 σε ετήσια βάση ως το 2017.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το πρόγραμμα υποδοχής δεν αλλάζει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αλλάξει τα σχέδιά τους και σχεδιάζουν ακόμη να δεχτούν 10.000 Σύρους πρόσφυγες στη χώρα εντός του επόμενου έτους, ανακοίνωσε από πλευράς του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν να τροποποιηθεί ή και να ακυρωθεί εντελώς το πρόγραμμα αυτό.

«Οι πρόσφυγες αυτοί υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλον ταξιδιώτη στις ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε [σ.σ. τη φιλοξενία των προσφύγων] με ασφάλεια και κατά τρόπο που θα αντικατοπτρίζει τις αμερικανικές αξίες» προσέθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε καλέσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναστείλει το σχέδιο υποδοχής των Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ.

«Οι ηγέτες του FBI, του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας (NCTC) και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει στην επιτροπή του ότι δεν διαθέτουμε επιτόπου τις αναγκαίες πληροφορίες για να ελέγξουμε εξονυχιστικά τους Σύρους πρόσφυγες που επιδιώκουν να εγκατασταθούν εδώ» ανέφερε ο βουλευτής Μάικλ Μακόλ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Ομπάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Κλιμάκωση, αλλά όχι χερσαιά επίθεση κατά της ISIS θέλουν οι Αμερικανοί

Η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ των πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ωστόσο αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ ή τη Συρία, τα προπύργια της τζιχαντιστικής οργάνωσης, κατέδειξε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση -που μετέδωσε αποκλειστικά το Reuters και διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι- έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών διατυπώνει φόβους ότι μία επίθεση ανάλογη με εκείνη της γαλλικής πρωτεύουσας θα μπορούσε να διαπραχθεί κοντά του, ενώ το θέμα της εθνικής ασφάλειας αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Οι Αμερικανοί πολίτες μάλιστα φοβούνται ακόμα περισσότερο σε σύγκριση με την επόμενη ημέρα της επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, παρότι η επίθεση εκείνη είχε διαπραχθεί σε αμερικανικό έδαφος, επισημαίνεται στη δημοσκόπηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται αύξηση της ανησυχίας για την τρομοκρατία. Από τους συμμετέχοντες, το 17% υπέδειξε την τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη ανησυχία του -ποσοστό αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Επίσης, η τρομοκρατία σε συνδυασμό με την οικονομία θεωρούνται το πλέον σημαντικό ζήτημα που τους απασχολεί.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 60% των Αμερικανών πολιτών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Μια μικρή πλειοψηφία λέει ότι υποστηρίζει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία, ωστόσο το 65% αντιτίθεται στην αποστολή ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, απόφαση που έχει ήδη λάβει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στο ερώτημα σχετικά με την ανάπτυξη τακτικών χερσαίων στρατευμάτων, η αντίθεση των συμμετεχόντων αυξάνεται και το 76% τάσσεται κατά της αποστολής στρατευμάτων.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 52% των Αμερικανών πιστεύει ότι τα κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τη Συρία είναι λιγότερο ασφαλή.

Ωστόσο καταγράφεται διχασμός σχετικά με το αν τα κράτη θα πρέπει να σταματήσουν να υποδέχονται πρόσφυγες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το 40% δηλώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποδέχονται πρόσφυγες καθώς οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από την τρομοκρατία. Αντιθέτως, το 41% υποστηρίζει ότι οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να υποδέχονται πρόσφυγες εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk