ΟΗΕ: 218.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Μεσόγειο τον Οκτώβριο

Περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη τον Οκτώβριο σε νέο μηνιαίο ρεκόρ αφίξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο αριθμός είναι σχεδόν ίδιος με τους πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων (210.000) έφτασε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, κυρίως στη Λέσβο, από την Τουρκία.

Περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη τον Οκτώβριο σε νέο μηνιαίο ρεκόρ αφίξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο αριθμός είναι σχεδόν ίδιος με τους πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.

Και «τον περασμένο μήνα καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων σε διάστημα ενός μήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στο ρεκόρ των 172.843 αφίξεων προσφύγων και μεταναστών τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UNHCR, συνολικά 218.394 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν ο ίδιος αριθμός με αυτόν που έφτασε στην Ευρώπη καθ’όλη τη διάρκεια του 2014, ο οποίος υπολογίζεται από την UNHCR σε περίπου 219.000 άτομα.

Τον Οκτώβριο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνέχισαν να συρρέουν στην Ευρώπη, σημείωσε η UNHCR. Η μεγάλη πλειονότητα -210.000- έφτασε στην Ελλάδα, κυρίως στη Λέσβο, από την Τουρκία.

Στην Ιταλία έφτασαν συνολικά 8.129 πρόσφυγες και μετανάστες τον Οκτώβριο έναντι περισσότερων από 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν τη μείωση αυτή στο γεγονός ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν διέρχονται πλέον από την Ιταλία, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, η UNHCR προβλέπει ότι έως και 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος ακολουθώντας την επικίνδυνη διαδρομή της Μεσογείου και ότι τουλάχιστον άλλοι τόσοι θα το κάνουν το 2016.

Ωστόσο, καθώς περισσότεροι από 744.000 έχουν ήδη φτάσει στην Ευρώπη, η UNHCR θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της και θα τις δώσει στη δημοσιότητα ως το τέλος του μήνα.

Το 2015 περίπου 3.440 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή καταχωρήθηκαν ως αγνοούμενοι κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNHCR. Η πλειονότητα των νεκρών βρίσκεται μεταξύ αυτών που ακολούθησαν τη διαδρομή προς την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk