Βερολίνο: Το συγκυβερνών SPD υπό πίεση να δεχθεί ζώνες τράνζιτ για πρόσφυγες

Η συμφωνία της Μέρκελ με το βαυαρικό CSU για το προσφυγικό θέτει υπό ισχυρή πίεση τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες: Μετά τα απανωτά τελεσίγραφα στην Μέρκελ, το CSU κατάφερε να περάσει την πρότασή του για «ζώνες τράνζιτ» στα σύνορα, στην οποία όμως οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν αντίθετοι και αντιπροτείνουν «κέντρα εισόδου» σε όλη την επικράτεια. Στελέχη του SPD απορρίπτουν σε υψηλούς τόνους την πρόταση, μιλώντας για κίνδυνο να δημιουργηθούν «ζώνες φυλακής».

Η συμφωνία της Μέρκελ με το βαυαρικό CSU για το προσφυγικό θέτει υπό ισχυρή πίεση τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες: Μετά τα απανωτά τελεσίγραφα στην Μέρκελ, το CSU κατάφερε να περάσει την πρότασή του για «ζώνες τράνζιτ» στα σύνορα, στην οποία όμως οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν αντίθετοι και αντιπροτείνουν «κέντρα εισόδου» σε όλη την επικράτεια.

Στελέχη του SPD απορρίπτουν σε υψηλούς τόνους την πρόταση, μιλώντας για κίνδυνο να δημιουργηθούν «ζώνες φυλάκισης».

Ο τριμερής Μεγάλος Συνασπισμός παραμένει σε χάσμα για το προσφυγικό: Η Μέρκελ του χριστιανοδημοκρατικού CDU, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ του σοσιαλδημοκρατικού SPD και ο Ζέχοφερ από το βαυαρικό CSU (αδελφό κόμμα του CDU στο Μόναχο), δεν κατέληξαν σε κοινή γραμμή στη «συνάντηση κρίσης» της Κυριακής, και ο Γκάμπριελ αποχώρησε. Νέα συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη.

Στη συνέχεια, Μέρκελ και Ζέχοφερ βρήκαν κοινό έδαφος: Πλέον, ολόκληρο το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών συμφωνεί σε ζώνες τράνζιτ για πρόσφυγες, όπου θα μένουν πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο ή παραμονή -και από όπου θα απελαύνονται εάν η έκβαση είναι αρνητική.

Ο Ζέχοφερ είχε απευθύνει τελεσίγραφα στην Μέρκελ, απειλώντας ακόμη και με νομικές κινήσεις από το κρατίδιο της Βαυαρίας εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου. Ο αρχηγός του CSU δεν κατάφερε πάντως να περάσει η θέση του για να μπει όριο στους πρόσφυγες που θα δέχεται η Γερμανία.

Το πού θα στηθούν αυτές οι ζώνες όμως -πάνω στα σύνορα ή όχι- το CDU φαίνεται να το αφήνει ανοικτό: Αυτό φαίνεται και η μεγαλύτερη παραχώρησή της στους Σοσιαλδημοκράτες.

Το SPD όμως δεν συμφωνεί. Ο Γκάμπριελ δεν έκανε δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από τη συνάντηση, όμως στελέχη του SPD -όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, απέρριψαν κατηγορηματικά τις ζώνες τράνζιτ.

Αντιθέτως, οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν σε σύσταση «κέντρων εισόδου» σε διάφορα σημεία ανά τη γερμανική επικράτεια. Οι όροι παραμονής σε αυτά θα είναι σχετικά πιο χαλαροί, όμως (όπως και στην πρόταση για ζώνες τράνζιτ) θα υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν δέχονται την καταγραφή. Η απόρριψη των αιτήσεων δεν θα είναι δυσκολότερη με τα κέντρα εισόδου, υποστηρίζουν.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει και είναι σαφής, με εμάς δεν θα υπάρχουν ζώνες φυλάκισης» είπε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης. «Μαζικές φυλακές στα σύνορα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν» τόνισε.

«Με τα κέντρα εισόδου διασφαλίζεται περισσότερη τάξη εκεί που υπάρχει σήμερα ασάφεια» είπε ο Μας. «Όλοι οι πρόσφυγες θα πρέπει να καταγράφονται στα κέντρα, και όποιος δεν τηρεί τους κανονισμούς θα βρίσκεται αντιμέτωπος με συνέπειες στην αίτηση ασύλου και περικοπές στην οικονομική υποστήριξη που θα λαμβάνει» τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως και οι απελάσεις θα μπορούν να γίνονται άμεσα από τα κέντρα.

Στελέχη του SPD απορρίπτουν επίσης τη σημασία της σύγκλισης Μέρκελ και Ζέχοφερ: Ο αναπληρωτής επικεφαλής του SPD, Ράλφ Στέγκνερ, είπε πως το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο αρχηγοί είναι «προσπάθεια αντιπερισπασμού» και στοχεύει μόνο στο να δώσει την εντύπωση ενότητας στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο -αλλά οι προτάσεις που περιέχει είναι «έωλες», είπε.

«Οι ζώνες τράνζιτ είναι ανεφάρμοστες, δεν συνάδουν με το Σύνταγμα, δεν είναι ανθρώπινες, και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα» είπε. Η επιμονή στην πρόταση, κατήγγειλε, «είναι προσπάθεια να κολλήσουν το SPD στη γωνία, που όμως θα αποτύχουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk