Μέρκελ – Λι Κετσιάνγκ: Χρειάζεται πολιτική λύση στη Συρία

Την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση υπογράμμισαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας στο Πεκίνο.

Την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση υπογράμμισαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας στο Πεκίνο.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην χρήση βίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος.

Μετά τις συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο με την καγκελάριο, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι εντείνεται η ανάγκη για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αδράξουμε την ευκαιρία να εφαρμοστεί μια πολιτική λύση και να αρχίσει ένας ισότιμος, περιεκτικός και ανοιχτός πολιτικός διάλογος», είπε ο Λι Κετσιάνγκ και πρόσθεσε ότι πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν κάνει προτάσεις για τους τρόπους ρύθμισης της κρίσης.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε αυτές τις προτάσεις και ιδιαίτερα μέσω του ΟΗΕ και ο οργανισμός αυτός να προωθήσει την επίλυση του συριακού ζητήματος», σημείωσε ο Λι, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν «εποικοδομητικό ρόλο».

«Χρειαζόμαστε μια διπλωματική πολιτική λύση», δήλωσε και η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Επείγει να βρούμε μια. Τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις για ένα σχήμα συνομιλιών που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους απαραίτητους παράγοντες».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των προσφύγων, σημειώνοντας ότι η Κίνα ανησυχεί σοβαρά για την προσφυγική κρίση στη Γερμανία και εν γένει στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, μαζί με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή» δήλωσε, εκφράζοντας μεγάλη επιδοκιμασία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό για να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα στους πρόσφυγες και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Με παραγγελία για «σμήνος» Airbus ξεκίνησε η επίσκεψη Μέρκελ στην Κίνα

Η Κίνα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 100 αεροσκαφών Α320, επιβατικών αεροπλάνων στενής ατράκτου από την Airbus, στην πρώτη ημέρα της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγνκελα Μέρκελ στο Πεκίνο -παραγγελία 9,7 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και την Ά.Μέρκελ στην κινεζική πρωτεύοσυα περιλαμβάνει επίσης την επιβεβαίωση για 30 παραγγελίες αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων A330, που αποτελούσαν το αντικείμενο πρωτοκόλλου προηγούμενης συμφωνίας.

Η Airbus ανταγωνίζεται την αμερικανική Boeing σε μια κούρσα επικράτησης σε μια ευημερούσα κινεζική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Boeing, η Κίνα θα χρειαστεί 6.330 επιβατικά αεροσκάφη, δηλαδή νέες παραγγελίες ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η Air China Ltd και άλλες κινεζικές αεροπορικές εταιρίες επεκτείνουν τους στόλους, καθώς ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Κίνας και στο εξωτερικό αναμένεται να τριπλασιαστεί τις δύο προσεχείς δεκαετίες.

Η Airbus διαθέτει στην Τιανζίν της βόρειας Κίνας γραμμή συναρμολόγησης για τα αεροσκάφη Α320 που πωλούνται κυρίως σε κινεζικές αεροπορικές εταιρίες. Ο όμιλος ετοιμάζεται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις αυτές ένα κέντρο τελικής επεξεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη Α330.

Ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής αεροσκαφών είχε υπογράψει στα τέλη Ιουνίου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού στη Γαλλία, συμβόλαιο για την πώληση 75 αεροσκαφών Α330 στη δημόσια εταιρία χαρτοφυλακίου China Aviation Supplies (CAS) αντί ποσού σχεδόν 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει τιμών καταλόγου.

Εκτός από 45 σταθερές παραγγελίες, Airbus και CAS είχαν συνάψει τότε πρωτόκολλο συμφωνίας για 30 ακόμη Α330, επιλογές που οριστικοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον όμιλο. Η αξία των 30 αυτών αεροσκαφών Α330 ανέρχεται σε τουλάχιστον 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις τιμές καταλόγου.

Από την πλευρά της, η Boeing είχε επιτύχει τον Σεπτέμβριο ιστορική παραγγελία για 300 αεροσκάφη από κινεζικές εταιρίες αντί του συνολικού ποσού των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τις τιμές καταλόγου, επικυρώνοντας ένα ρεκόρ για τον αεροναυπηγικό τομέα.

Τον Σεπτέμβριο, η Boeing υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) για την κατασκευή κέντρου τελικής επεξεργασίας για τα επιβατικά της αεροσκάφη 737 στην Κίνα.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ως μια ώθηση για την Comac, η οποία προσπαθεί να κατασκευάσει το αεροσκάφος της C919, ένα αεροπλάνο στενής ατράκτου που θα ανταγωνιστεί το Β737 και το Α320.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk