Τσόμσκι: Η ρατσιστική Ευρώπη δε θέλει να κυκλοφορούν Τούρκοι στους δρόμους της

Η παρούσα πόλωση στην Τουρκία πυροδοτήθηκε και από τα εμπόδια που έθεσε η ΕΕ στην ενταξιακή διαδικασία, ωθώντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς πιο αυταρχικούς δρόμους, είπε ο αμερικανός ακτιβιστής και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.

Η παρούσα πόλωση στην Τουρκία πυροδοτήθηκε και από τα εμπόδια που έθεσε η ΕΕ στην ενταξιακή διαδικασία, ωθώντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς πιο αυταρχικούς δρόμους, είπε ο αμερικανός ακτιβιστής και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.
«Σήμερα η τουρκική κυβέρνηση ενεργεί με τρόπους οι οποίοι πλήττουν ιδιαιτέρως τον λαό της Τουρκίας, τις ελπίδες για ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα και τους Κούρδους που αγωνίζονται για τα θεμελιώδη τους δικαιώματα. Αλλά και ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία ήταν εξαιρετικά επιβλαβής», πρόσθεσε.
Όσο για την Ευρώπη, ο Τσόμσκι δηλώνει ότι ο ίδιος ουδέποτε πίστεψε πως θα δεχόταν την Τουρκία. «Η Ευρώπη είναι υπερβολικά ρατσιστική. Δεν θέλει να κυκλοφορούν Τούρκοι στους δρόμους της». Κατηγορεί την ΕΕ ότι έβαζε όρους στην Τουρκία και μόλις αυτή τους εκπλήρωνε, της έβαζε νέους όρους. Ώσπου η Τουρκία έπαψε να προσπαθεί και επέστρεψε στα πιο αυταρχικά συστήματα «τα οποία ο Ερντογάν προσωπικά προτιμούσε έτσι κι αλλιώς».

Ο Τσόμσκι θεωρεί ότι η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να διδαχθούν από την Τουρκία η οποία είναι η μοναδική χώρα όπου κορυφαία στοιχεία της ιντελιγκέντσιας _ ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς _ «όχι μόνο διαμαρτύρονται κατά των εγκλημάτων του κράτους αλλά και αναλαμβάνουν θαρραλέες δράσεις κοινωνικής ανυπακοής για να διαμαρτυρηθούν, υφιστάμενοι ενίοτε αυστηρές κυρώσεις».

Στη Δύση, όπου υπάρχει περισσότερη ελευθερία, οι αντίστοιχοι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται. «Αυτό το μάθημα μπορεί να το διδάξει η Τουρκία σε πιο εύπορα και πιο προνομιούχα τμήματα της δυτικής κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει για τους πρόσφυγες».

Χαρακτηρίζει «σοκαριστική» την κατάσταση των προσφύγων. «Πρωταθλητής είναι ο Λίβανος όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πρόσφυγες. Η Ιορδανία πήρε πολλούς, το Ιράν και βεβαίως η Τουρκία. Έπειτα υπάρχουν οι χώρες που δημιουργούν πρόσφυγες. Κύρια παραδείγματα οι ΗΠΑ και η Βρετανία», αναφερόμενος στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 που ευθύνεται για την όλη σημερινή κατάσταση. Στην πλήρη αποσύνθεση της περιοχής συνέβαλε επίσης η επίθεση στη Λιβύη από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

«Υπάρχουν λοιπόν χώρες που παράγουν πρόσφυγες. Υπάρχουν χώρες που τους δέχονται. Και υπάρχουν και χώρες που παράγουν πρόσφυγες αλλά δεν επιθυμούν να τους δεχθούν, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρώπη».
Τονίζει ότι αν η Ευρώπη δεχόταν όλους τους πρόσφυγες, θα αποτελούσαν μόλις το 1-2% του πληθυσμού της. Στις ΗΠΑ υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με πολύ χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, αλλά δεν δέχονται πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, η χειρότερη επίπτωση της εισβολής στο Ιράκ είναι ότι πυροδότησε την σύγκρουση ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες η οποία οδήγησε και στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους.

Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι υποστηρίζουν τους δικτάτορες στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως ακριβώς έκαναν με τον Σαμόσα στη Νικαράγουα ή τον Μάρκος στις Φιλιππίνες. Τέλος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «αντιτίθενται σφοδρά στην τουρκική δημοκρατία». Φέρνει ως παράδειγμα την εισβολή στο Ιράκ, προς την οποία ήταν αντίθετο το 95% των Τούρκων, όμως η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Άγκυρα όταν ακολούθησε τη βούληση του λαού και όχι των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk