Γιάροσλαβ Κατσίνσκι: «αγκάθι στο πλευρό της Ευρώπης»

«Ακόμη ένα αγκάθι στο (ανατολικό) πλευρό της Ευρώπης » χαρακτήρισε η βρετανική εφημερίδα Guardian, τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, τον επικεφαλής του άκρως εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), που κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία με το 39,1% των ψήφων.

«Ακόμη ένα αγκάθι στο (ανατολικό) πλευρό της Ευρώπης » χαρακτήρισε η βρετανική εφημερίδα Guardian, τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, τον επικεφαλής του άκρως εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), που κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία με το 39,1% των ψήφων.
«Και ενώ όλα έδειχναν ότι η πολιτική στην Ευρώπη δεν μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκη ή άσχημη, τα πράγματα ετοιμάζονται να γίνουν ακόμη χειρότερα. Ο θρίαμβος του Κατσίνσκι και των εθνικιστών συντηρητικών του κόμματός του στις εκλογές της Κυριακής στην Πολωνία, σηματοδοτεί μία ταραχώδη διάσπαση μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών που με κάθε ευκαιρία αποτυγχάνουν να διευθετήσουν το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης» γράφει ο Guardian. Η τελευταία φορά που ο 66χρονος Κατσίνσκι, δίδυμος αδελφός του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010, βρέθηκε στην εξουσία, ήταν πριν από δέκα χρόνια.
Σήμερα, πρωθυπουργός αναμένεται να ορκιστεί η 52χρονη Μπεατά Σίντλο, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι τα νήματα θα τα κινεί ο ίδιος – ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κατσίνσκι είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος πολιτικός της Πολωνίας και παράλληλα ο πιο αμφιλεγόμενος. Ενώ λατρεύεται από τους παραδοσιακούς δεξιούς καθολικούς ψηφοφόρους, ως υπερασπιστής των συντηρητικών εθνικιστικών αξιών, η προοδευτική μεσαία τάξη τον απορρίπτει ως έναν επικίνδυνο αντιδραστικό πολιτικό που αντιτάσσεται στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την εναρμόνιση της χώρας με τις δυτικές φιλελεύθερες αξίες.
«Ο αγαπημένος της πολωνικής Δεξιάς, ο Κατσίνσκι προσπάθησε μάταια τρεις φορές μέσα σε οκτώ χρόνια να κερδίσει αρκετούς κεντρώους ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ή πρόεδρος. Αλλά έχοντας περάσει δύο εκλογικούς κύκλους μέσα σε έξι μήνες στα παρασκήνια, παρακολουθώντας τους πιο δημοφιλείς εντεταλμένους του – τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και την Μπεατά Σίντλο – να κορτάρουν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, πολλοί πλέον τον αντιμετωπίζουν ως την πραγματική εξουσία πίσω από τους δύο θρόνους» γράφουν οι Financial Times.
Ευέξαπτος, αντι – γερμανός, ευρωσκεπτικιστής και εθνικιστής, αυτό που ξέρει να κάνει καλά ο Κατσίνσκι είναι να προκαλεί πόλωση. Στην προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποίησε την αντισημιτική ρητορική της δεκαετίας του 1930, αλλά προσαρμοσμένη για να στοχοποιεί τους Μουσουλμάνους. Βαθιά δύσπιστος προς τη γερμανική ηγεσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κατσίνσκι κάλεσε για υπαναχώρηση της Πολωνίας από τη δέσμευσή της να δεχθεί σύρους πρόσφυγες, ενώ λέει ότι οι μετανάστες πρέπει να ελέγχονται για «ασθένειες και παράσιτα» που ενδέχεται να μεταφέρουν στη χώρα.
Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του ως πρωθυπουργός το 2006 – 2007, όταν ο αδελφός του διατελούσε πρόεδρος, ο Κατσίνσκι υιοθέτησε μία επιθετική πολιτική προς την ΕΕ. Μάλιστα ζήτησε από τη Γερμανία να παρέχει στην Πολωνία περισσότερες ψήφους στην Ένωση για να επανορθώσει για τα εκατομμύρια Πολωνών που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk