Ουγγαρία καλεί την ΕΕ σε «διάλογο» για το προσφυγικό

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν την μεταναστευτική πολιτική τους και «να περιλάβουν τους ψηφοφόρους σε έναν διάλογο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης» λέγοντας ότι, διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με «πολιτική κρίση απειλή για την δημοκρατία». Παράλληλα, η Σουηδία διπλασίασε τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό προσφύγων που περιμένει φέτος, μιλώντας πλέον για 190.000 άτομα.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν την μεταναστευτική πολιτική τους και «να περιλάβουν τους ψηφοφόρους σε έναν διάλογο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης» λέγοντας ότι, διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με «πολιτική κρίση απειλή για την δημοκρατία».

Παράλληλα, η Σουηδία διπλασίασε τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό προσφύγων που περιμένει φέτος, μιλώντας πλέον για 190.000 άτομα.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που θα μιλά την Πέμπτη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο m1 ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες «δεν έχουν λαϊκή εντολή να επιτρέψουν σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στην ΕΕ με μικρό ή χωρίς καθόλου έλεγχο».

«Αυτό αποσταθεροποιεί τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Πρέπει να ξεκινήσουμε τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με ειλικρίνεια, χωρίς το φίμωτρο της ‘πολιτικής ορθότητας’, χωρίς προφάσεις, μιλώντας ευθέως. Πρέπει να ακούσουμε τον λαό και να ενσωματώσουμε τις απόψεις του στην πολιτική μας. Αν δεν μπορούμε να το πράξουμε, θα αντιμετωπίσουμε μία πολιτική κρίση επιπλέον της προσφυγικής κρίσης» δήλωσε ο Ορμπάν.

Ο φράχτης στα ουγγρικά σύνορα έχει προκαλέσει πλήθος επικρίσεων στην υπόλοιπη ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο φράκτης στα σύνορα της χώρας του είχε στόχο να απομακρύνει τους πρόσφυγες από την Ευρώπη, όχι να τους κάνει να αλλάξουν πορεία και να επιλέξουν άλλη διαδρομή για την Γερμανία. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε ζητήσει από τους γείτονές του στα Βαλκάνια να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

«Το σωστό δεν είναι να διασφαλίσουμε το πέρασμά τους στην Ευρώπη, αλλά να τους στείλουμε πίσω στους προσφυγικούς καταυλισμούς από όπου ξεκίνησαν. Όσο περισσότερο απομακρύνονται από τις χώρες τους, τόσο δυσκολότερο θα είναι για αυτούς να επιστρέψουν. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν (στην περιοχή τους) και να δημιουργηθούν (εκεί) ανθρώπινες συνθήκες για αυτούς» είπε.

Η Σουηδία περιμένει πλέον 190.000 πρόσφυγες

Παράλληλα,η Στοκχόλμη αναθεωρεί προς τα πάνω τον αριθμό των προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, που αναμένεται να δεχτεί φέτος, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τη χώρα η οποία σχεδιάζει ήδη τη στέγαση χιλιάδων αιτούντων άσυλο σε σκηνές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης, η οποία έχει συχνά υποχρεωθεί να αυξήσει τις εκτιμήσεις της ως προς τις αφίξεις προσφύγων, αναμένονται περίπου 140.000 με 190.000 αιτούντες άσυλο–εκ των οποίων οι 33.000 είναι ασυνόδευτα παιδιά.

«Βλέπουμε φωτογραφίες με ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνουν με τα πόδια από την Ελλάδα, μέσω των Βαλκανίων, στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Σουηδία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Ντάνιελσον, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί επιπλέον 8,41 δισ δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να αντεπεξέλθει, με βάση το σενάριο που θέλει 160.000 πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στη Σουηδία φέτος και άλλους 135.000 του χρόνου.

Προσθέτει επίσης ότι η ροή των αιτούντων άσυλο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τον επόμενο χρόνο, αλλά ότι ο αριθμός τους αναμένεται έτσι κι αλλιώς να φθάσει μέχρι και τις 170.000.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk