Οι Γερμανοί θέλουν όριο ταχύτητας 150 χλμ την ώρα στις άουτομπαν

Οι περισσότεροι Γερμανοί θα υποστήριζαν την θέσπιση ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, η οποία αρνείται χρονίως να επιβάλει περιορισμούς στις άουτομπαν.

Οι περισσότεροι Γερμανοί θα υποστήριζαν την θέσπιση ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, η οποία αρνείται χρονίως να επιβάλει περιορισμούς στις άουτομπαν.

Μια νέα έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov δείχνει ότι το 56% των πολιτών της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της θέσπισης ορίου ταχύτητας 150 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αλλά διαφωνούν όταν το προτεινόμενο όριο ταχύτητας μειώνεται, με μόνο το 40% να υποστηρίζει ένα όριο ταχύτητας 130 χλμ την ώρα – όπως ισχύει σήμερα στους γαλλικούς αυτοκινητοδρόμους.

Μόλις το 11% θα υποστήριζε ένα όριο ταχύτητας συγκρίσιμο με τα 112 χλμ την ώρα που ισχύει στους αυτοκινητοδρόμους της Βρετανίας.

Τα όρια ταχύτητας είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και χρόνια στη Γερμανία.

Μια πρόταση που έκανε το 2013 ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για όριο ταχύτητας 120 χλμ την ώρα στους αυτοκινητόδρομους επικρίθηκε έντονα από άλλους πολιτικούς.

Πιστεύεται συνήθως ότι τα όρια ταχύτητας μπορούν να μειώσουν τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, αλλά οι πραγματικές επιπτώσεις για την ασφάλεια των επιβατών αμφισβητείται από την οργάνωση Γερμανών αυτοκινητιστών ADAC.

«Δεν πιστεύουμε ότι η επιβολή ορίων ταχύτητας θα κάνει τους αυτοκινητοδρόμους ασφαλέστερους», είπε εκπρόσωπος της ADAC, προσθέτοντας ότι «αν κοιτάξετε τις διεθνείς συγκρίσεις, θα δείτε ότι η Γερμανία – χωρίς γενικευμένο όριο ταχύτητας – έχει εξίσου καλές επιδόσεις στην ασφάλεια».

Σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών του ΟΟΣΑ, η Γερμανία είχε 3.339 θανάτους από τροχαία δυστυχήματα το 2013, αριθμό υψηλότερο από τους 1.770 θανάτους που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τους 3.268 θανάτους από τροχαία στη Γαλλία, και πολύ κάτω από τους 30.000 θανάτους που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ. Και οι δύο χώρες έχουν όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους.

Ενώ υπάρχουν όρια ταχύτητας σε τμήματα του γερμανικού συστήματος αυτοκινητοδρόμων, σε περίπου 60% του δικτύου στις άουτομπαν, οι οδηγοί μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να τρέχουν όσο γρήγορα θέλουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk