Αδιαφορία των αιγύπτιων ψηφοφόρων για τις εκλογές

Εικόνα πολύ μικρής προσέλευσης έδωσε η πρώτη ημέρα των αιγυπτιακών εκλογών για το νέο Κοινοβούλιο, στην πρώτη κάλπη μετά την άνοδο του Σίσι στην ηγεσία της χώρας.

Εικόνα πολύ μικρής προσέλευσης έδωσε η πρώτη ημέρα των αιγυπτιακών εκλογών για το νέο Κοινοβούλιο, στην πρώτη κάλπη μετά την άνοδο του Σίσι στην ηγεσία της χώρας. Η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός Κοινοβουλίου που δεν θα αντιτίθεται στον πρόεδρο ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρίσκονται εκτός του εκλογικού σκηνικού.

Η εκλογική συμμετοχή αναμένεται μετά βίας να φτάσει το ένα τρίτο, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις. Ξένοι ανταποκριτές περιγράφουν τη Δευτέρα, δεύτερη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας,

Για πολλούς πολιτικούς παρατηρητές, η Βουλή των 596 μελών που θα προκύψει δεν θα αποτελεί παρά έναν μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά υποστηρίζεται ανοικτά από την συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

Τα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Reuters ανέφεραν ότι μόνο γύρω στο 10% του πληθυσμού πήγε να ψηφίσει, σε απόλυτη αντίθεση με τις εκλογικές αναμετρήσεις αμέσως μετά το ξέσπασμα της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης.»

«Δεν θα έχει σημασία. Είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, για να δείξουμε ότι έχουμε δημοκρατία, και έχουμε εκλογές» είπε ο Αχμάντ Μοστάφα, 25χρόνων, που εργάζεται σε επιστημονικό εργαστήριο.

Ο Αμεντ Ιμπραχίμ, 34χρόνων, λογιστής, είχε παρόμοια άποψη: «Η νιότη της Αιγύπτου, η φιλοδοξία μας το 2011, ήταν ότι θα χτίζαμε τη χώρα – αλλά ξαφνικά μας την έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας. Ενενήντα-εννιά τοις εκατό των φίλων μου δεν θα πάνε να ψηφίσουν».

Η κυβέρνηση κήρυξε τη Δευτέρα ημιαργία για τους δημόσιους υπαλλήλους για να τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν. Η Αίγυπτος δεν έχει Βουλή από τον Ιούνιο του 2012, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο διέλυσε το δημοκρατικά εκλεγμένο κύριο σώμα της Βουλής, που τότε ελεγχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Οι εκλογές είναι φάρσα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Αίγυπτο που να τις παίρνει στα σοβαρά», είπε ο αξιωματούχος Ουάφα Χέφνι της Αδελφότητας στο Reuters.

«Δεν κάνουμε αποχή. Απλώς δεν μας ενδιαφέρει», είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Ναμπίλ, μέλος απαγορευμένης δημοκρατικής οργάνωσης νεολαίας (της «6ης Απριλίου») που έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk