Η Χίλαρι Κλίντον διαφοροποιείται από τον Ομπάμα

Η Χίλαρι Κλίντον _ που προηγείται για το χρίσμα των Δημοκρατικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2016 _ αποκλίνει από τον νυν Δημοκρατικό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην εξωτερική πολιτική, στο περιβάλλον, στη μετανάστευση και στο εμπόριο. Εν όψει των εκλογών, η κυρία Κλίντον παρουσιάζει τις δικές της απόψεις και συμφωνεί σε ορισμένες περιπτώσεις με Ρεπουμπλικανούς.

Η Χίλαρι Κλίντον _ που προηγείται για το χρίσμα των Δημοκρατικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2016 _ αποκλίνει από τον νυν Δημοκρατικό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην εξωτερική πολιτική, στο περιβάλλον, στη μετανάστευση και στο εμπόριο. Εν όψει των εκλογών, η κυρία Κλίντον παρουσιάζει τις δικές της απόψεις και συμφωνεί σε ορισμένες περιπτώσεις με Ρεπουμπλικανούς.
Αναφορικά με το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον κρίνει την πολιτική απέλασης που ακολουθεί ο Ομπάμα ως «σκληρή και επιθετική». Δήλωσε βέβαια ότι καταλαβαίνει πως ο πρόεδρος, ως Δημοκρατικός, έπρεπε να αποδείξει πως είναι αρκετά σκληρός προκειμένου να επιτύχει τη συναίνεση των Ρεπουμπλικανών. Εκείνη όμως δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ίδια πορεία, στηρίζοντας ένα «πλήρες και ισότιμο μονοπάτι προς την ιθαγένεια» για τους παράτυπους ισπανόφωνους μετανάστες εντός των ΗΠΑ _ προσβλέποντας στην ψήφο τους. Παράλληλα στηρίζει την προσφορά ασύλου σε 65.000 Σύρους πρόσφυγες, αριθμό αρκετά μεγαλύτερο από τους 10.000 που πρότεινε για το 2016 ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Η κυρία Κλίντον δήλωσε πρόσφατα αντίθετη στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ. Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη θητεία του Ομπάμα, παρόλο που ήταν υπεύθυνη για την αξιολόγηση της αίτησης κατασκευής του αγωγού, δεν είχε εκφραστεί πάνω σε αυτό το θέμα. Πλέον όμως η εναντίωσή της στην κατασκευή του είναι ξεκάθαρη, καθώς χαρακτήρισε τον αγωγό ως έναν «αντιπερισπασμό από τα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή». Η τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και δεν έχει ανοιχτά αρνητική στάση για τον αγωγό, φαίνεται να καθυστερεί τις διαδικασίες έγκρισης. Έτσι, αν εκλεχθεί τελικά η Κλίντον στον Λευκό Οίκο, θα έχει την ευκαιρία να ακυρώσει μια διαδικασία που δεν θα έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.
Όσον αφορά τα θέματα εμπορικής πολιτικής, η Κλίντον αντιτίθεται έντονα στην Trans-Pacific Partnership _ μια συμφωνία που προωθεί το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων κρατών που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Όντας αντίθετη στην εφαρμογή της συμφωνίας, πρόκειται να παρασύρει και άλλους Δημοκρατικούς και να καταστήσει πιο δύσκολο για τον Ομπάμα το να βρει υποστήριξη για να υπογραφεί η σύμβαση στο Κογκρέσο. Αξίζει να σημειωθεί πως η τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει έντονα αυτή την εμπορική συμφωνία και την προωθεί με στόχο την αύξηση των εξαγωγών της χώρας.
Τέλος, σχετικά με το θέμα του εμφυλίου στη Συρία, η κυρία Κλίντον τίθεται υπέρ μιας αρκετά επιθετικής πολιτικής: την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ουσιαστικά, προτείνει την αναχαίτιση αεροσκαφών που πετoύν πάνω από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας, προκειμένου να προστατευθούν αντικαθεστωτικοί αντάρτες _ οι οποίοι στηρίζονται από τις ΗΠΑ _ και άμαχοι. Την ζώνη αυτή ζητά επίμονα η Τουρκία γιατί θα δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία, ανατρέποντας τα σχέδια των σύρων Κούρδων για την δημιουργία αυτόνομου κράτους.
Την ίδια θέση με την Χίλαρι Κλίντον πήραν και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος Τζεμπ Μπους. Από την άλλη, το Πεντάγωνο και ο Ομπάμα έχουν απορρίψει αυτή την ιδέα, καθώς την θεωρούν εξαιρετικά δαπανηρή, επιθετική και πιστεύουν πως έτσι οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν βαθύτερα στη σύγκρουση.
Η συμμαχία της κυρίας Κλίντον με τον Ομπάμα _ μετά την ήττα της από αυτόν στην εκλογή για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008_ είχε πραγματοποιηθεί χάριν διευκόλυνσης και των δύο, και όχι επειδή συμμερίζονταν απόψεις. Σήμερα, αντιμετωπίζοντας σοβαρή πιθανότητα να εκλεγεί πρόεδρος το 2016, η Χίλαρι Κλίντον χαράσσει την δική της πορεία και δείχνει πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει ούτε την πολιτική του Ομπάμα, ούτε αυτή του άνδρα της, Μπιλ Κλίντον.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk