Spiegel: Το προσφυγικό δράμα διχάζει το κόμμα της Μέρκελ

Στρέφουν την πλάτη τους στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας οι πολιτικοί σύμμαχοί της, διαπιστώνει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Spiegel. Μάλιστα, ο ισχυρός κυβερνήτης της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ απειλεί ακόμη και να την πάει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω της «επικίνδυνης», όπως θεωρεί ο ίδιος, πολιτικής που ακολουθεί στην προσφυγική κρίση.

Στρέφουν την πλάτη τους στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας οι πολιτικοί σύμμαχοί της, διαπιστώνει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Spiegel. Μάλιστα, ο ισχυρός κυβερνήτης της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ απειλεί ακόμη και να την πάει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω της «επικίνδυνης», όπως θεωρεί ο ίδιος, πολιτικής που ακολουθεί στην προσφυγική κρίση.
Ο Ζεεχόφερ, ηγέτης της Χριστιανικοκοινωνικής Ένωσης (CSU), εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην κυβέρνηση, θεωρεί ότι η άρνηση της Μέρκελ να ορίσει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να απορροφήσει η Γερμανία «παραβιάζει την ανεξαρτησία των κρατιδίων την οποία εγγυάται το Σύνταγμα».
Προφανώς η κριτική προς την καγκελάριο έρχεται «από τα δεξιά». To CSU και το CDU είναι πολιτικοί σύμμαχοι αλλά οι ηγέτες τους χωρίζονται από βαθύ χάσμα όσον αφορά την πολιτική στο προσφυγικό. Σύμφωνα με το «Spiegel», ο Ζεεχόφερ και η Μέρκελ εκπροσωπούν διαμετρικά αντίθετες απόψεις: ο πρώτος είναι υπέρ του αγκαθωτού σύρματος, η δεύτερη υπέρ της αποδοχής.
Όσο την πιέζει ο Ζεεχόφερ για ανώτατο όριο προσφύγων, τόσο υπεκφεύγει η Μέρκελ. Λέει ότι δεν επιθυμεί να αναφέρει αριθμούς, ότι πρέπει να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή για να ανακοπεί η ροή των προσφύγων. Ο Ζεεχόφερ όμως της απαντά ότι, ως καγκελάριος, οφείλει να παραδεχθεί το γεγονός ότι η Γερμανία έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ είχε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θηρών με συντηρητικούς ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο όπου υπερασπίστηκε την πολιτική της επικαλούμενη τις ρίζες της από την Ανατολική Γερμανία. «Έζησα πίσω από ένα τείχος επί πολύ καιρό. Ακόμη και το ισχυρό Τείχος της Ανατολικής Γερμανίας έπεσε κάποτε. Συνεπώς η Ευρώπη δεν θα μετατραπεί σε φρούριο. Απλώς δεν θα λειτουργήσει».
Λέγεται ότι η Μέρκελ βρήκε στην προσφυγική κρίση το αγαπημένο της ζήτημα. Επιστρέφοντας από την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, στο αεροπλάνο, ανέπτυξε στους συνταξιδιώτες της την άποψή της. σε αδρές γραμμές είναι η εξής: πρώτα, η Τουρκία πρέπει να βοηθηθεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενεί και να τους φύγει η επιθυμία να κατευθυνθούν προς Ευρώπη. Στη συνέχεια, πρέπει να βρεθεί μια λύση στη σύγκρουση στη Συρία. Προϋπόθεση για αυτό είναι οι ΗΠΑ να δείξουν επιτέλους κάποιον σεβασμό προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να φέρουν την Σαουδική Αραβία και το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αλλά αν το σχέδιό της για την ειρήνη στην περιοχή δεν πετύχει, ενδέχεται να καταφθάσουν υπερβολικά πολλοί πρόσφυγες στη Γερμανία. Η Μέρκελ το γνωρίζει, γι’ αυτό δεν επιθυμεί να δώσει αριθμούς.
Από την άλλη πλευρά, ο Ζεεχόφερ είναι κυβερνήτης της Βαυαρίας, του κρατιδίου που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Θεωρεί ότι, από το Βερολίνο, η Μέρκελ δεν συνειδητοποιεί πόσο δραματική είναι η κατάσταση. Ο Ζεεχόφερ ζητά οι πρόσφυγες να οδηγούνται πίσω στην Αυστρία.
Η μάχη αφορά και τον ίδιο. Δεν πάει πολύς καιρός που τον ήταν πολιτικά αποδυναμωμένος στη Βαυαρία και φαινόταν ότι η αποκαθήλωσή του ήταν θέμα χρόνου. Σήμερα όμως η διαμάχη του με τη Μέρκελ τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
Τον βοηθάει και το γεγονός ότι έχει την σιωπηρή υποστήριξη πολλών χριστιανοδημοκρατών. Δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις προς την καγκελάριο διότι πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του και ότι κάποια στιγμή οι Γερμανοί θα πάψουν να αποδέχονται την ροή των προσφύγων.
Ο Ζεεχόφερ μετέτρεψε την προσφυγική κρίση σε έναν αγώνα εξουσίας ανάμεσα στον ίδιο και την καγκελάριο το οποίο δυσκολεύει και τους δύο. Ο πρώτος έχει δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει εύκολη λύση στο προσφυγικό, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να αποτύχει στα μάτια όσων τον πιστεύουν. Αλλά και η Μέρκελ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τι θα συμβεί αν αποτύχει στη μάχη της κατά των παραγόντων που προκαλούν τις προσφυγικές ροές; Έχει δώσει την εντύπωση ότι η ικανότητα απορρόφησης προσφύγων της Γερμανίας είναι απεριόριστη.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk