OHE: Αναγκαία η συνεννόηση ΗΠΑ-Ρωσίας για να σωθεί η Συρία

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ τη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη η Ρωσία και οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε συνεννόηση για να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση που θα οδηγούσε στον διαμελισμό της Συρίας.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ τη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη η Ρωσία και οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε συνεννόηση για να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση που θα οδηγούσε στον διαμελισμό της Συρίας.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποτελούν τις βασικές δυνάμεις που θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, τόνισε ο Μιστούρα, ωστόσο οι διαφορές των δύο χωρών μοιάζουν να είναι τόσο βαθιές που η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν στην ίδρυση ομάδας επαφής με επαρκές κύρος ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

Επισήμανε πως θα πραγματοποιήσει την Τρίτη συνομιλίες με ρώσους στη Μόσχα, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος σε αυτή τη φάση είναι η συνέχιση των συγκρούσεων και το διαμελισμό που de facto υπάρχει ως πιθανότητα -και τον θεωρούμε τραγωδία» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

«Την ίδια στιγμή η κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε ένα τοξικό μείγμα, έναν συνδυασμό (της κατάστασης) του Αφγανιστάν με αποχρώσεις Λιβύης και Σομαλίας. Συνεπώς η ανάγκη για μια επείγουσα πολιτική διαδικασία, που πρέπει να ξεκινήσει τώρα.»

Η είσοδος της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο στην πλευρά του Άσαντ «δημιουργεί νέα δυναμική στην κατάσταση» και εκτόπισε πολύ γρήγορα 40.000 αμάχους, τόνισε και πρόσθεσε πως ακόμη περισσότεροι μπορεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του φόβου σφοδρότερων συγκρούσεων.

» Μεταβαίνω στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά την Μόσχα -εν τέλει είναι λογικό, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονταν ήδη σε συζητήσεις και χρειάζεται να συζητήσουν τα μελλοντικά βήματα» σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως η κυβέρνηση Άσαντ εμφανίζεται έτοιμη να συμμετάσχει στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζεται να συγκληθούν στην Γενεύη για να συζητηθούν διαστάσεις της μετεμφυλιακής κατάστασης στη Συρία.

Όμως ο συριακός συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις εξαιτίας των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των ανταρτών.

Το σχέδιο του ΟΗΕ είναι οι συνομιλίες να έχουν τη στήριξη μιας ομάδας επαφής των εμπλεκόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων –σύμφωνα με τον Ντε Μιστούρα– των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων στην περιοχή.

«Εάν κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να έχουν απευθείας συνομιλίες, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χωριστές ομάδες επαφής που θα διευκόλυναν τις διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε.

Παράλληλα ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Δαμασκό να τερματίσει την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίων θέσεων των ανταρτών και τόνισε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός πρέπει να σεβαστούν την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με την μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά δεν τηρείται, η οποία θα επιτρέψει τις εκκενώσεις άμαχου πληθυσμού και τραυματισμένων από την πόλη Ζαμπάντανι και τα χωριά Κουφρέγια και αλ Φούα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk