Γκάφες απομάκρυναν τον πρόεδρο Επιτροπής του Βραβείου Ειρήνης

Για πρώτη φορά από το 2009 ο πρόεδρος της επιτροπής βραβείων ειρήνης Νόμπελ δεν θα είναι ο Τομπγερν Γιάγκλαντ. Απομακρύνθηκε τον περασμένο Μάρτιο, συνέπεια της γκάφας του να απονεμηθεί το βραβείο ειρήνης στον Αμερικάνο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009 εννέα μόλις μήνες από την είσοδο του στον Λευκό Οικο. Είναι η πρώτη φορά στην 114χρονη ιστορία των Βραβείων που «απαλλάσσεται των καθηκόντων του» ο πρόεδρος της επιτροπής.

Για πρώτη φορά από το 2009 ο πρόεδρος της επιτροπής βραβείων ειρήνης Νομπέλ δεν θα είναι ο Τόμπγερν Γιάγκλαντ. Απομακρύνθηκε τον περασμένο Μάρτιο, συνέπεια της γκάφας του να απονεμηθεί το βραβείο ειρήνης στον Αμερικάνο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009 εννέα μόλις μήνες από την είσοδο του στον Λευκό Οίκο. Είναι η πρώτη φορά στην 114χρονη ιστορία των Βραβείων που «απαλλάσσεται των καθηκόντων του» ο πρόεδρος της επιτροπής.
Η γκάφα με το βραβείο στον Ομπάμα – γεγονός το οποίο προκάλεσε πολλές όχι κολακευτικές για τα βραβεία Νομπέλ συζητήσεις διεθνως – δεν ήταν η μόνη του κ. Γιάγκλαντ. Τα τρία από τα έξι βραβεία ειρήνης που επέδωσε δημιούργησαν προβλήματα τα οποία, κατά γενική εκτίμηση, υπονόμευσαν την σοβαρότητα του θεσμού.
Το 2010 η απονομή του βραβείου ειρήνης στον κινέζο αντιεξουσιαστή Λιού Τσιαόμπο χαρακτηρίστηκε πολιτική πράξη και έφερε κάποια ψυχρότητα στις σχέσεις του Πεκίνου με τη Νορβηγία. Πολύ ευρύτερης σημασίας είχαν οι αντιδράσεις όταν το 2012, πάλι με εισήγηση του κ. Γιάγκλαντ, το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη απονεμήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη και στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε ότι το βραβείο ειρήνης έχει πολιτικό χρωμα.
Ο διευθυντής του Ευρασιατικού Κέντρου Επικοινωνιών (ECC) Αλεξ Πίλκο σχολιάζοντας την απομάκρυνση του κ. Γιαγκλαντ παραδέχτηκε ότι η επιτροπή επί των ημερών του έδωσε την εντύπωση ότι είχε χάσει την ανεξαρτησία της και, εντελώς αδικαιολόγητα, «έκλινε προς μια μόνο πολιτική κατεύθυνση», τη δυτικη.

Τόνισε όμως ότι ο θεσμός του βραβείου ειρήνης παραμένει πάντοτε ένας από τους πιο σοβαρούς στον κοσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk