Μουλάς Μανσούρ: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν

Αν υπήρχε ένας δελφίνος για την ηγεσία των Ταλιμπάν που είχε τη λιγότερο εντυπωσιακή καριέρα

Αν υπήρχε ένας δελφίνος για την ηγεσία των Ταλιμπάν που είχε τη λιγότερο εντυπωσιακή καριέρα, αυτός ήταν ο μουλάς Ακτάρ Μουχάμαντ Μανσούρ, γράφουν οι «New York Times». Στη δεκαετία του ’90 ήταν επικεφαλής της αεροπορίας όταν το Αφγανιστάν διέθετε ελάχιστα αεροπλάνα. Ηταν επίσης υπεύθυνος για τον τουρισμό, όταν το Αφγανιστάν ήταν η πιο κλειστή χώρα του κόσμου στους τουρίστες. Εν ολίγοις, τίποτε δεν προμήνυε ότι θα διαδεχόταν κάποτε τον θρυλικό ιδρυτή των Ταλιμπάν, τον μουλά Μουχάμαντ Ομάρ. Αλλά όταν η ηγεσία των Ταλιμπάν ζούσε εξόριστη στο Πακιστάν μετά το 2001, ο μουλάς Μανσούρ έπαιξε κεντρικό ρόλο στο αντάρτικο που κατάφερε να επιζήσει από τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις και σήμερα έφθασε να απειλεί σοβαρά την αφγανική κυβέρνηση. Η κατάκτηση της πόλης Κουντούζ από τους Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε το κύρος του μουλά Μανσούρ.
Ενεργώντας ως ηγέτης των Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να κρατήσει μυστικό τον θάνατο του μουλά Ομάρ από το 2013 εκδίδοντας όμως στο όνομά του διαταγές που τον βοήθησαν να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και να αναλάβει την ηγεσία των Ταλιμπάν. Βοηθήθηκε επίσης από τη συμμαχία του με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα προσπαθήσει να επιστρέψουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία ή αν θα μεταχειριστεί τις στρατιωτικές τους νίκες για να έχει μεγαλύτερη ισχύ στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ.
Διαθέτει ισχυρούς προστάτες στο Πακιστάν

Ο μουλάς Μανσούρ πιστεύεται ότι πλησιάζει τα 50. Δεν κρύβεται, σαν τον μουλά Ομάρ, και μάλιστα είναι ιδιοκτήτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Τον χρόνο του τον μοιράζει ανάμεσα στην Κουέτα του Πακιστάν – σε μια γειτονιά νότιου προαστίου, γνωστού ως Δορυφορική Πόλη, όπου έχουν χτίσει σπίτια και άλλοι Ταλιμπάν της ίδια φυλής, των Ισακζάι – και το Ντουμπάι όπου διαθέτει σπίτι και αρκετές επενδύσεις. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το όνομά του βρίσκεται στη λίστα του ΟΗΕ με εκείνους στους οποίους δεν επιτρέπεται να πετάξουν, παίρνει συχνά το αεροπλάνο από το Πακιστάν στο Ντουμπάι. Αυτό δείχνει ότι χαίρει προστασίας από τις πακιστανικές αρχές.
Ο μουλάς Μανσούρ είναι από τα τελευταία ανώτατα στελέχη της αρχικής κυβέρνησης του μουλά Ομάρ που είναι ακόμη στο αντάρτικο. Από όσους επιζούν σήμερα, πολλοί τα έχουν βρει με την αφγανική κυβέρνηση και ζουν στην Καμπούλ. Αυτοί δηλώνουν έκπληκτοι από την άνοδο του μουλά Μανσούρ.
Ο Μανσούρ ήταν ένας από τους πρώτους διοργανωτές του αντάρτικου μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τις ΗΠΑ το 2001 και αναδείχθηκε σε σπουδαίο διοικητή των πεδίων της μάχης. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, έπαιξε ρόλο στην ανάμειξη των Ταλιμπάν με το λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης. Στη συνέχεια έγινε ο κύριος φοροεισπράκτορας των Ταλιμπάν από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών το οποίο τους απέφερε πολλά κέρδη.

Εκρυψε τον θάνατο του μουλά Ομάρ

Σιγά-σιγά τοποθέτησε τους ανθρώπους του σε σημαντικά πόστα και απομάκρυνε όσους τον αμφισβητούσαν. Την άνοιξη του 2014 απέλυσε τον μουλά Ζακίρ επειδή δήθεν ο μουλάς Ομάρ ήταν δυσαρεστημένος από τη στρατηγική του στις μάχες. Αλλά ο Ζακίρ ζήτησε αποδείξεις τόσο ότι ο μουλάς Ομάρ ήταν ζωντανός όσο και ότι ήθελε να τον απολύσει. Το μόνο που μπόρεσε να του δείξει ο Μανσούρ ήταν μια επιστολή, υποτίθεται από τον μουλά Ομάρ. Μετά από αυτό, οργίασαν οι φήμες για τον θάνατο του μουλά Ομάρ. Τον Ιούλιο άρχισε να κυκλοφορεί ότι είχε πεθάνει προ πολλού. Στις 29 Ιουλίου το επιβεβαίωσε η αφγανική κυβέρνηση λέγοντας ότι πέθανε δύο χρόνια νωρίτερα σε νοσοκομείο του Καράτσι.
Αμέσως ο Μανσούρ τοποθετήθηκε καταλλήλως για τη διαδοχή, εξαγοράζοντας πιθανούς αντιπάλους. Αλλοι όμως υποστήριξαν τον γιο του μουλά Ομάρ, τον μουλά Γιακούμπ – ανάμεσά τους και το διαβόητο δίκτυο Χακάνι, γνωστό για τις ωμές τρομοκρατικές τακτικές του και την ικανότητά του να συλλέγει χρήματα.
Στις 31 Ιουλίου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ο μουλάς Μανσούρ ήταν επισήμως ο νέος ανώτατος ηγέτης τους και ότι οι δύο υπασπιστές του ανήκαν στο δίκτυο Χακάνι. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι ο μουλάς Γιακούμπ και η οικογένειά του διακήρυξαν πίστη στον Μανσούρ.
Η επιδεξιότητα με την οποία ανελίχθηκε ο Μανσούρ αποτελεί απόδειξη του πολιτικού του ταλέντου. Κατ’ άλλους όμως αποτελεί απόδειξη της υποστήριξης από το Πακιστάν. Οσοι Ταλιμπάν δεν τον έχουν ακόμη δεχθεί ως ηγέτη αναφέρονται στην αντίθεσή του προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες και στις στενές σχέσεις του με το Πακιστάν. Μετά την πρόσφατη στρατιωτική του επιτυχία, την κατάκτηση της Κουντούζ, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk