Δημιουργείται το πρώτο Μουσείο της Παλαιστίνης στην Δυτική Οχθη

Σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του είναι το πρώτο Μουσείο της Παλαιστίνης στην Μπιρ Ζέιτ, μια μικρή πόλη βόρεια της Ραμάλα, στην κεντρική Δυτική Όχθη. Οι προετοιμασίες γίνονται με γοργούς ρυθμούς. Ο διευθυντής του Τζακ Περσεκιάν προγραμματίζει τα επίσημα εγκαίνια για τον Μάιο του 2016.

Σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του είναι το πρώτο Μουσείο της Παλαιστίνης στην Μπιρ Ζέιτ, μια μικρή πόλη βόρεια της Ραμάλα, στην κεντρική Δυτική Όχθη. Οι προετοιμασίες γίνονται με γοργούς ρυθμούς. Ο διευθυντής του Τζακ Περσεκιάν προγραμματίζει τα επίσημα εγκαίνια για τον Μάιο του 2016. «Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Παλαιστίνιους και να παρουσιάσουμε διάφορες αφηγήσεις για το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι πρεσβεύουμε» δηλώνει ο Περσεκιάν, Παλαιστίνιος από την κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η ιδέα για το μουσείο γεννήθηκε το 1997 από την Ένωση Κοινωνικής Πρόνοιας, μια φιλανθρωπική οργάνωση Παλαιστίνιων με βάση τη Ραμάλα, το Λίβανο και το Λονδίνο. Αρχικά ήθελαν να αποτελεί μουσείο μνήμης για την 50η επέτειο της «νάκμπα», της τραγωδίας του εκτοπισμού εκατομμυρίων Παλαιστινίων λόγω με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Το σχέδιο «πάγωσε» με την έκρηξη της εξέγερσης της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000. Όταν αναβίωσε πριν μερικά χρόνια, αποφάσισαν η θεματολογία του μουσείου να είναι πιο διευρυμένη. «Πολλοί αμφισβητούσαν την ανάγκη να συνδέουμε την ιστορία της Παλαιστίνης με την ιστορία του Ισραήλ. Ρωτούσαν γιατί πρέπει να μιλάμε για την ιστορία μας, το λαό μας και την κουλτούρα μας στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ισραήλ και όσων γεγονότων ακολούθησαν» εξηγεί ο Περσεκιάν.
Οι επισκέπτες του μουσείου δεν πρέπει να περιμένουν μια τυπική, χρονολογική έκθεση της ιστορίας του διασκορπισμένου λαού. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί του μουσείου είναι ότι το κοινό-στόχος είναι διασκορπισμένο. Πολλοί, όπως οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, δεν μπορούν να ταξιδεύσουν στη Δυτική Όχθη λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που θέτουν οι Ισραηλινοί. Περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους παγκοσμίως είναι μέλη μιας διασποράς που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη.
Γι’αυτό, το μουσείο προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί ως ένα κομβικό σημείο ενός δικτύου ιδρυμάτων στο εξωτερικό με τα οποία σφυρηλατεί δεσμούς. Το υπό ίδρυση Μουσείο της Παλαιστίνης θα υποστηρίξει τα ιδρύματα αυτά στην Ιορδανία, τη Βηρυτό, τη Γάζα, τη Χάιφα και αλλού για να αναπτύξουν τις συλλογές τους και να προσελκύσουν επισκέπτες.
Ο κύριος Περσεκιάν ελπίζει ότι η πρώτη έκθεση θα ανοίξει ταυτόχρονα στο Μπιρ Ζέιτ, το Λονδίνο και το Σαν Ντιέγκο στη Χιλή το Μάιο. Ένας από τους στόχους είναι να γίνουν γνωστές ιστορίες Παλαιστινίων μέσω αγαπημένων αντικειμένων τα οποία εκείνοι κουβαλούν για χρόνια στο δρόμο της προσφυγιάς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk