Γιούνκερ-Τουσκ για προσφυγικό: Ελλάδα και προστασία συνόρων της ΕΕ στο επίκεντρο

«Στην Ελλάδα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσοχή της» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε την τρίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» για το ίδιο θέμα.

«Στην Ελλάδα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσοχή της» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε την τρίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» για το ίδιο θέμα.

Η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων» εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πρωινή Ολομέλεια του ΕΚ, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Είναι η πρώτη φορά που οι θεσμικοί πρόεδροι παρουσιάζουν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα ενός άτυπου Συμβουλίου, πράγμα που εκτιμήθηκε από την Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 είχε καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι θα προτιμούσε οι αποφάσεις στο Συμβούλιο να είχαν ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν.
Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ’ όλα να κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα» υπογράμμισε.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκτ ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ. Υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ΕΚ στην προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων και η ταχύτατη αντίδρασή του είναι σημαντική διότι έτσι θα πεισθεί και το Συμβούλιο να ακολουθήσει, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα».
Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη.
Εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα.
«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. «Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Δήλωσε ότι σε συμφωνία με τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Σουλτς (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων. Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ανέφερε τέλος ότι γίνονται συζητήσεις και με την Αθήνα, ενώ προβλέπει να αποσταλούν στελέχη και στην Τουρκία για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας που πιστεύει ότι θα συναφθεί.
« Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε, με την ευγενή έννοια του όρου, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι δράσεις έχουν ένα κόστος, και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα που δαπανώνται από μια χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων, θα πρέπει να αποκλείονται από τον υπολογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τουσκ: Αναγκαία προϋπόθεση η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»

Κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους να προστατεύσουν την Ενωση από τις δριμείες κριτικές και τα επικριτικά σχόλια που δέχεται τελευταία, απηύθυνε από την Ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Υπογράμμισε την σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, διαφορετικά «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα, θα σημάνει Ευρώπη με εσωτερικούς φραγμούς, Ευρώπη χωρίς Σένγκεν».

«Οι ιστορικές αλλαγές και οι πιέσεις μεγάλης εμβέλειας, απαιτούν έναν βαθμό αξιοπρέπειας και απαιτήσεις από κάθε ομάδα πολιτών», δήλωσε. Ιδίως τώρα που ολόκληρος ο κόσμος έχει στρέψει την προσοχή του στην Ευρώπη και στις αντιδράσεις για το κύμα μεταναστών που καταφθάνει.

« Η Ευρώπη δέχεται δριμείες κριτικές για τις διεθνείς συμβάσεις, που έρχονται να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των επικριτών μας. (…) θα μπορούσε να φαντασθεί κάνεις ότι η Ευρώπη είναι το χειρότερο μέρος. Όμως οι χιλιάδες πρόσφυγες γνωρίζουν ότι η δική μας κοινότητα λαών είναι ανοιχτότερη και πλέον ανεκτική απ΄ όλες τις άλλες και όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι ασφαλέστεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο» είπε και πρόσθεσε:

«Ας μην αφήσουμε να γίνει η Ευρώπη ο αποδιοπομπαίος τράγος, λόγω της ανεξέλεγκτης κριτικής μεταξύ μας. Διαφορετικά, πολύ σύντομα οι θεοκρατίες θα αρχίσουν να μας δίνουν μαθήματα για το τι σημαίνει ανοχή και ανεκτικότητα, για το τι σημαίνει δημοκρατία. Και όσοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της τεράστιας μαζικής εξόδου, θα μας κρίνουν για τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να προστατεύσουμε από κοινού το κοινό μας όνομα» υπογράμμισε.
Ο κ. Τούσκ απευθύνθηκε στη συνέχεια ονομαστικά, σε Ούγγρους, Ιταλούς, Σλοβάκους και Έλληνες λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Σήμερα θα πρέπει να υπολογίζουμε κυρίως στον εαυτό μας, σε εμάς τους ίδιους. Κανείς δεν σκοπεύει να βοηθήσει την Ευρώπη. Οι περισσότεροι γείτονές μας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα να επιλύσουν. Για μας οι πρόσφυγες είναι άτομα, συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι ζητούν και περιμένουν τη βοήθειά μας».

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν δυνάμεις γύρω μας που θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουν φτηνή πολιτική, ή να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες με την έλευση των προσφύγων. Είναι μια νέα μορφή πολιτικής πίεσης, την αποκαλούν «υβριδικό πόλεμο» όπου τα κύματα αυτά των ανθρώπων, έχουν γίνει μια πίεση κατά των γειτόνων. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από μέρους μας» τόνισε.

Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι βάσει των τουρκικών εκτιμήσεων 3 εκατ πρόσφυγες θα μπορούσαν να μετακινηθούν μελλοντικά από τη Συρία και το Αλέπ, στην περίπτωση παραμονής και νίκης του Ασάντ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι «η πρώτη εντολή σήμερα» για την οποία θα πρέπει να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους, «είναι η αποκατάσταση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ως μια εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση» υπογράμμισε.

Αύριο στο ΕΚ, πρόσθεσε, θα ακούσουμε τους δύο ηγέτες, τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ και ξέρουμε πόσα εξαρτώνται από αυτήν την παρέμβαση. «Η άμεση μελλοντική δοκιμασία που μας περιμένει είναι το κατά πόσο είμαστε ικανοί να αναλάβουμε την προστασία της ΕΕ και των εξωτερικών της συνόρων. Διαφορετικά θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ανάδυση τειχών και φραγμών στα εσωτερικά μας σύνορα.

Εδώ στην Ευρώπη θα πρέπει να πούμε ξεκάθαρα και ηχηρά ότι Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα σημαίνει Ευρώπη χωρίς Σέγκεν.

Η Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα θα είναι ένας τόπος όπου θα καλλιεργείται ο φόβος και αυτό θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε καταστροφή. Εάν υπάρχει μια επικρατούσα σκέψη στην πολιτική, οι πολίτες σήμερα δεν το διαπιστώνουν. Οι πολίτες ζητούν να οδηγήσουμε με άλλο τρόπο τα πράγματα, με ριζοσπαστικές λύσεις. Αυτό που θέλουν από τους πολιτικούς ιθύνοντες οι πολίτες, είναι η εγγύηση της τάξεως και της ασφάλειας για τη δική τους κοινότητα. Η θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, ή θα μας υποκαταστήσουν άλλοι. Η «πολιτική μαγκιά» είναι κάτι που έχει παρέλθει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες αποφάσεις μας» κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk