Τετραμερής στο Παρίσι για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Μέρκελ, Ολάντ, Πούτιν και Ποροσένκο συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με σκοπό την ειρήνευση στην ανατολ. Ουκρανία. Στο τραπέζι η συμβιβαστική πρόταση του Γάλλου διπλωμάτη Μορέλ για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς.

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τη Δύση ο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά μετά την έναρξη των ρωσικών επιδρομών που ανοίγουν νέο κεφάλαιο «διεθνοποιώντας» τη σύγκρουση στο Συριακό.

Καθώς οι επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα -πλήττοντας στόχους πέραν του Ισλαμικού Κράτους- ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο Παρίσι για προγραμματισμένη σύνοδο με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ για την Ουκρανία, η οποία αναπόφευκτα επισκιάζεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

Μετά την αρχική κατ’ ιδίαν συνάντηση των Ολάντ-Πούτιν, συνεγάτης του Γάλλου προέδρου δήλωσε ότι είχαν μία «σε βάθος» συζήτηση κατά την οποία «επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με την πολιτική μετάβαση».

Η ίδια πηγή δεν ανέφερε εάν επιτεύχθηκε κάποια σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ολάντ και Πούτιν σε οποιοδήποτε θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διήρκησαν 1 ώρα και 15 λεπτά και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τη σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο ηγέτες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συζήτησαν τους τρεις όρους που έχει θέσει η Γαλλία προκειμένου να συνεργαστεί με τη Ρωσία στη Συρία, επισήμανε ο σύμβουλος.

Οι όροι αυτοί συνίστανται στα εξής: οι ρωσικές επιθέσεις να στοχοθετούν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα και καμία άλλη οργάνωση. Επιπλέον, να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αμάχων και να υπάρξει μία πολιτική μετάβαση η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του συμμάχου του Κρεμλίνου, του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τόσο ο Ολάντ όσο και ο Πούτιν είχαν αυστηρό ύφος, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους παγωμένα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που ο Γάλλος ηγέτης υποδεχόταν τον Ρώσο ομόλογό του στον περίβολο του Μεγάρου των Ηλυσίων, ενώ αντήλλαξαν σύντομες, κοφτές χειραψίες μπροστά στους δημοσιογράφους και εικονολήπτες.

Η Ρωσία επιμένει ότι χτυπά το Ισλαμικό Κράτος και άλλες «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη συριακή επικράτεια, ωστόσο οι χώρες της Δύσης αμφισβητούν πως στόχος του Πούτιν είναι η ISIS βλέποντας εκστρατεία υποστήριξης του συμμάχου Μπασάρ αλ-Άσαντ έναντι του συνόλου των αντικαθεστωτικών οργανώσεων στη Συρία.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει καλέσει τη Μόσχα να επικεντρωθεί στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. «Το Ισλαμικό Κράτος είναι αυτό που πρέπει να αποτελεί τον στόχο και όχι άλλοι» δήλωσε.

Σε κοινό ανακοινωθέν την Παρασκευή, η Τουρκία και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον της ISIS -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, χώρες του Αραβικού Κόλπου- κάλεσαν την Ρωσία να σταματήσει τα πλήγματα σε αντικαθεστωτικές ομάδες.

Εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τη ρωσική δραστηριότητα, η ανακοίνωση ανέφερε πως τα ρωσικά πλήγματα «συνιστούν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα καταφέρουν μόνο να καλλιεργήσουν μεγαλύτερο εξτρεμισμό».

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, δήλωσε πως η αεροπορική εκστρατεία μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες, αναγνωρίζοντας πάντως πως «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκλωβισμού».

Αργότερα πάντως δήλωσε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και η διάρκεια της επιχείρησης θα καθοριστεί από το στρατιωτικό επιτελεί βάσει της κατάστασης επί του πεδίου.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ απέκρουσε παράλληλα την κριτική της Δύσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν τη Ρωσία ‘για απουσία επιλεκτικότητας στους στόχους μας’ στη Συρία. Λοιπόν τι τους εμπόδισε να επιλέξουν τους στοχούς στόχους για έναν ολόκληρο χρόνο αντί απλά να βομβαρδίζουν άσκοπα την έρημο;» ανέφερε σε σχόλιο στο Twitter…

«Κουαρτέτο της Νορμανδίας»

Στο τραπέζι του λεγόμενου «Κουαρτέτου της Νορμανδίας» σε επίπεδο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, αλλά και υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθεί και το «Σχέδιο Μορέλ». Η συμβιβαστική πρόταση του γάλλου διπλωμάτη και συντονιστή της τριμερούς ομάδας επαφής Ουκρανίας-Ρωσίας-ΟΑΣΕ Πιέρ Μορέλ προβλέπει την ψήφιση ενός ειδικού νόμου από την ουκρανική βουλή, με τον οποίο θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, οι οποίες διχάζουν Κίεβο και φιλορώσουν αυτονομιστές. Έτσι από τη μια πλευρά οι τοπικές εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο και από την άλλη οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας. Ο γάλλος διπλωμάτης Πιέρ Μορέλ πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και θα ανοίξουν τον δρόμο για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.

«Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ένα συμβιβασμό»


Τη στιγμή όμως που οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, Λοράντ Φαμπιούς και Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνουν ότι το «Σχέδιο Μορέλ» θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι προσπάθειες επίτευξης λύσης στο ουκρανικό, το Κίεβο αντιμετωπίζει με δυσπιστία την πρόταση συμβιβασμού του γάλλου βετεράνου διπλωμάτη. Όμως ο γάλλος ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Ματιέ Μπουλέγκ θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πια περιθώρια διπλωματικών ελιγμών λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Ο γάλλος ειδικός δηλώνει χαρακτηριστικά στην DW ότι: «Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ένα συμβιβασμό. Οι Ουκρανοί το γνωρίζουν αυτό, αλλά το πρόβλημα είναι, ότι πολλοί απλά απορρίπτουν μια συμβιβαστική λύση».

Όπως πληροφορείται η DW από διπλωματικούς κύκλους στο Παρίσι, το «Σχέδιο Μορέλ» δεν είναι, πιθανότατα, μια καθαρά ευρωπαϊκή πρόταση. Όπως όλα δείχνουν Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν ήδη συζητήσει προτάσεις για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ. Σύμφωνα πάντα με τους διπλωματικούς κύκλους η εντεταλμένη της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν εξέτασαν ήδη τέλη Ιουλίου ενδεχόμενες συμβιβαστικές λύσεις στα ακανθώδη ζητήματα. Λίγες εβδομάδες αργότερα ανατέθηκε στον Πιέρ Μορέλ να καταθέσει σχετικές προτάσεις. Και όταν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις αυτές σε γενικές γραμμές, τότε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρότεινε συνάντηση του λεγόμενου «Κουαρτέτου της Νορμανδίας» τον Οκτώβριο στο Παρίσι.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk