ε ποινή τριετούς φυλάκισης καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου τους δημοσιογράφους του δικτύου Αλ Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι, Μπάχερ Μοχάμεντ και Πιτερ Γκρεστ (ο τελευταίος έχει απελαθεί στην Αυστραλία και δικάστηκε ερήμην), κρίνοντάς τους ένοχους για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» προς υποστήριξη της εκτός νόμου σήμερα Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σοκ και οργή στη δικαστική αίθουσα όπου βρίσκονται συγγενείς των δημοσιογράφων και η γνωστή δικηγόρος Αμάλ Κλούνι.
Σε μία υπόθεση που έχει ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή, οι δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί αρχικά τον Ιούλιο του 2014 για προπαγάνδα υπέρ της Αδελφότητας του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Μοχάμεντ Φαχμί, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναι καναδός πολίτης, και ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ είχαν καταδικαστεί σε ποινή επταετούς κάθειρξης και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ σε δέκα χρόνια. Οι ίδιοι ανέκαθεν απέρριπταν τις εις βάρος τους κατηγορίες.
Τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε την επανεκδίκαση της υπόθεσης και οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης αφού είχαν περάσει έναν χρόνο στη φυλακή. Μετά τη σημερινή ετυμηγορία οι αιγυπτιακές αρχές πέρασαν ξανά στα χέρια τους χειροπέδες, σύμφωνα με την σύζυγο του Φαχμί, Μάρουα Ομάρα, η οποία ξέσπασε σε λυγμούς στη δικαστική αίθουσα.
Ο Πίτερ Γκρεστ έχει απελαθεί στην Αυστρία στις αρχές του έτους και δικάστηκε ερήμην.
Ο δικαστής Χάσαν Φαρίντ είπε πως οι κατηγορούμενοι, τους οποίους ο τοπικός Τύπος αποκαλεί «Ο πυρήνας του Marriott» επειδή δούλευαν από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε αυτήν την αλυσίδα, «δεν είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι μέλη της ένωσης δημοσιογράφων» και μεταδίδουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν διαθέτει άδεια.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.
Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει πως η σύλληψή τους είναι μέρος ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του δικτύου Al Jazeera, το οποίο έχει έδρα του στο Κατάρ, δήλωσε πως η καταδίκη των τριών δημοσιογράφων του καναλιού από δικαστήριο του Καΐρου είναι «σκανδαλώδης και απεχθής».
Η ετυμηγορία αποτελεί «σκόπιμη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Al Jazeera.