ΗΠΑ και Άγκυρα ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες επί «τεχνικών θεμάτων» για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον διεθνή συσνασπισμό, υπό την Ουάσινγκτον, που επιχειρεί εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών της ISIS. Η Τουρκία ήταν διστακτική να πάρει μέρος, και μόνο μετά την επίθεση του περασμένου Ιουλίου «άνοιξε» τη βάση του Ιντσιρλίκ για τα αμερικανικά μαχητικά.
«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διευθέτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας» στις επιδρομές εναντίον της ISIS, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.
«Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να εγκατασταθούν τα τεχνικά μέσα» τα οποία θα επιτρέπουν στα τουρκικά αεροσκάφη να συμμετέχουν στα πλήγματα αυτά, αλλά «πιστεύουμε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει πλήρως το νωρίτερο δυνατόν» πρόσθεσε.
Η συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία σημαίνει πως τα τουρκικά μαχητικά θα ενσωματωθούν στο σύστημα ελέγχου πτήσεων (Air Traffic Order, ATO) που ρυθμίζει και συντονίζει τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS.
Στη συμφωνία δεν προβλέπονται συγκεκριμένα νέα μέτρα για τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία, ανέφερε το Πεντάγωνο.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δεν έκρυψε την δυσφορία της Ουάσινγκτον για την «καθυστέρηση» της Άγκυρας: «Πρέπει να ενταχθούν στο ATO και να εργαστούν περισσότερο για να τεθούν υπό έλεγχο τα σύνορά τους. Τους το είπαμε καθαρά», είχε δηλώσει ο Κάρτερ.
Παρά την παραχώρηση του Ιντσιρλίκ, η τουρκική εμπλοκή παραμένει περιορισμένη καθώς η Άγκυρα φαίνεται να ρίχνει το βάρος στη μάχη εναντίον του κουρδικού PKK.
Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για τεθεί υπό έλεγχο η περιοχή κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα συνεχίζονται, είπε ο Πίτερ Κουκ.
«Η συνεργασία μας με τους Τούρκους συνεχίζει να οικοδομείται», ανέφερε. Αλλά «δεν έχουμε αναφερθεί ούτε συζητήσει» περί των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, κάτι που ζητεί πιεστικά η Άγκυρα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ εξάλλου διέψευσε τις πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου McClatchyDC, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία είχε δώσει πληροφορίες στο Μέτωπο αλ Νόσρα —τον βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία— που της επέτρεψαν να αιχμαλωτίσει ή να σκοτώσει τους Σύρους αντάρτες που εκπαιδεύθηκαν από την Ουάσινγκτον.
«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη» της φύσης αυτής, διαβεβαίωσε ο Κουκ.
Πολλοί από τους άνδρες μιας πρώτης μονάδας 54 ανταρτών οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν και εξοπλίσθηκαν από την Ουάσινγκτον και εισήλθαν στη Συρία τον Ιούλιο αφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστες ημέρες: σκοτώθηκαν ή απήχθησαν από το Μέτωπο αλ Νόσρα.