Μια 44χρονη αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας είναι η πιο πρόσφατη σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος την όρισε «τσαρίνα της επιχειρηματικότητας» και σκέφτεται να τη βάλει στη Βουλή των Λόρδων.

Οι επικριτές της Μισέλ Μόουν λένε ότι έχει περισσότερη λάμψη παρά ουσία, όμως η εταιρεία της, Ultimo, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εσωρούχων στη Βρετανία και υποστηρίζει ότι απασχολεί 63.000 άτομα.

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Κάμερον γευμάτισε με 15 σκωτσέζους επιχειρηματίες θέλοντας να τους χρησιμοποιήσει υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που θα διοργανωνόταν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ειδικά η Μόουν βοήθησε με τη δήλωσή της ότι σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» θα εγκατέλειπε τη Σκωτία και θα έπαιρνε μαζί και την επιχείρησή της.

Προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Μόουν ορίστηκε σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε μη προνομιούχες περιοχές.
«Δεν μπορώ να σκεφθώ κανέναν πιο κατάλληλο για να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες από φτωχά περιβάλλοντα να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους» δήλωσε ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, ανακοινώνοντας τον διορισμό.
Η Μόουν θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο με μια ομάδα 20 ατόμων και της έχει ανατεθεί να κάνει προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο σε 10 μήνες.
Η προσωπική ιστορία της Μόουν αποτελεί πρότυπο για νέους επιχειρηματίες. Μεγάλωσε στη Γλασκώβη σε άσχημες συνθήκες. Η οικογένειά της έμενε σε ένα φτωχικό διαμέρισμα που δεν είχε μπάνιο. Ο αδελφός της πέθανε από δισχιδή ράχη σε ηλικία οκτώ ετών. Ο πατέρας της είχε καρκίνο και παρέλυσε σε ηλικία 38 ετών. Η Μόουν εγκατέλειψε το σχολείο στα 15, χωρίς να έχει ιδιαίτερα προσόντα. Κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή επιχείρηση που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 50 εκατ. στερλίνες. Υποθήκευσε το σπίτι της τέσσερις φορές. Και η ίδια η Μόουν θεωρεί ότι λόγω της δικής της εμπειρίας μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της εκκίνησης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αντιδράσεις για τον διορισμό

Δεν είναι όμως όλοι σύμφωνοι ότι η Μόουν είναι το άτομο με τα περισσότερα προσόντα για αυτή τη θέση. Ο Ντάγκλας Αντερσον, διευθυντής της εταιρείας εξοπλισμού και ενοικίασης εργαλείων GAP Group με έδρα τη Γλασκώβη, που απασχολεί 1.300 άτομα, έγραψε στον πρωθυπουργό προσωπικά για να διαμαρτυρηθεί. Περιέγραψε τη Μόουν ως μια επιχειρηματία που δραστηριοποιείται μόνο λίγα χρόνια και πρόσθεσε πως η επιχείρησή της είναι μικρή αλλά λαμβάνει υπερβολική προβολή λόγω δημοσίων σχέσεων.
Η Ultimo έχει κατηγορηθεί επίσης ότι χρησιμοποιεί ηθικά απορριπτέες μεθόδους για να αποφύγει τη φορολόγηση. Η Μόουν το διέψευσε αυτό στο Twitter στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δηλώνοντας ότι όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο.
Μερικοί πήγαν το θέμα πιο μακριά. Η «Daily Mail» έγραψε ότι η Μόουν έγινε μέλος μιας ομάδας «λαμπερών συμβούλων» που ασκούν προσωρινά επιρροή στον Κάμερον. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η «τσαρίνα των μαθηματικών» Κάρολ Βόρντερμαν, πρώην παρουσιάστρια του τηλεπαιχνιδιού «Countdown», η «πρέσβειρα του εξωτερικού εμπορίου» Ταμάρα Μέλον, συνιδρύτρια του οίκου παπουτσιών Jimmy Choo, και η «πρέσβειρα εμπορίου» Ανια Χίντμαρτς, σχεδιάστρια αξεσουάρ.
Αναμφισβήτητα η Μόουν έχει την ικανότητα να προσελκύει τη δημοσιότητα. Προτού ξεκινήσει το εγχείρημά της όλοι ήταν σίγουροι ότι δεν θα τα κατάφερνε γιατί δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις και εκπαίδευση. Από την αρχή, χρησιμοποίησε ευφάνταστους και πρωτότυπους τρόπους για να προωθήσει και να κάνει πιο γνωστή την εταιρεία της.


Φθορές στην Πόρσε του συζύγου

Και η προσωπική ζωή της Μόουν είχε δυσκολίες. Γνώρισε τον σύζυγό της όταν ήταν 17 ετών. Απέκτησαν τρία παιδιά. Η Μόουν υποπτευόταν ότι την απατούσε και έβαλε ιδιωτικό ντετέκτιβ. Ανακάλυψε ότι την απατούσε με μια υπάλληλο της εταιρείας. Η Μόουν προξένησε φθορές στην Πόρσε του συζύγου της αξίας 100.000 στερλινών και έβαλε καθαρτικό στον καφέ του. Αρχισε επίσης να πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Παραδέχεται ότι έχει τάσεις αυτοκαταστροφής και εθισμού. Στη δεύτερη και στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής της κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες φαγητού κα αλκοόλ και έγινε παχύσαρκη. Κατάφερε να αδυνατίσει και σήμερα προσπαθεί να έχει σωματική και ψυχική ισορροπία με τη βοήθεια ειδικών. Είναι επίσης εργασιομανής και, όπως είναι φυσικό, πολυάσχολη και ταξιδεύει συνέχεια.
Παρότι το «Οχι» επικράτησε στο δημοψήφισμα, η Μόουν άφησε τη Σκωτία και ζει στο Λονδίνο.
Αν και οι περισσότεροι δεν την υπολογίζουν και πολύ ως «τσαρίνα της επιχειρηματικότητας», η Μόουν έχει πάρει σοβαρά την αποστολή της και επιθυμεί να βρει λύσεις και προτάσεις.

HeliosPlus