Κατά της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τσακ Σούμερ, η ισχυρότερη φωνή της εβραϊκής κοινότητας στο αμερικανικό Κογκρέσο και απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινός, γεγονός που θεωρείται πλήγμα για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αφού μελέτησα λεπτομερώς τη συμφωνία και έπειτα από πολλή σκέψη και ενδοσκόπηση, αποφάσισα ότι οφείλω να αντιταχθώ στη συμφωνία και θα ψηφίσω υπέρ μίας πρότασης απόρριψής της» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο γερουσιαστής.

Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος διεξάγει ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για να πείσει το Κογκρέσο να υποστηρίξει τη συμφωνία η οποία υπεγράφη στα μέσα Ιουνίου από τις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν και προβλέπει τον περιορισμό του μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

Το Κογκρέσο αναμένεται να απορρίψει τη συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα θα προβάλει το βέτο του στην απόφαση. Θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων γερουσιαστών και αντιπροσώπων για τον οριστικό τορπιλισμό της συμφωνίας.

Στην ανακοίνωσή του ο Τσακ Σούμερ αναφέρει ότι πιστεύει πως το Ιράν δεν θα αλλάξει και ότι κατά τη γνώμη του «είναι καλύτερα να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις, να εφαρμοσθούν παράλληλες κυρώσεις κατά άλλων χωρών και να επαναληφθούν και πάλι οι διπλωματικές προσπάθειες, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό».

Ένας ακόμη δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ελιοτ Ενγκελ, ανακοίνωσε επίσης ότι θα απορρίψει τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι είναι πεπεισμένος ότι το Ιράν δεν θα συμμορφωθεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει κατηγορήσει τους επικριτές της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ότι προσπαθούν να παρασύρουν το Κογκρέσο σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Η απόρριψη της συμφωνίας από το Κογκρέσο (σ.σ. που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) θα έφερνε οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα ήταν αποφασισμένη να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αντιμέτωπη με μία και μόνη επιλογή: άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή» προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν θέλει να γίνει προβοκάτορας, αλλά ότι αυτό «είναι γεγονός».