Ο στρατηγός ντε Γκωλ, μιλώντας προς την Αγγλο – Αμερικανική Ένωση Τύπου (Anglo – American Press Association, AAPA), στις 10 Ιουλίου 1947, συζήτησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγέννηση μίας Ευρώπης «ενωμένης από το πνεύμα της ελευθερίας και της πραγματικής δημοκρατίας, δεσμευμένης να επιτύχει οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο τόσο στα εδάφη της αλλά και στα εξαρτημένα εδάφη στο εξωτερικό».
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο στρατηγός ντε Γκωλ, παρουσίασε τις τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ηπείρου, στα δύο τρίτα της οποίας κυριαρχούσε η Ρωσία. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν ότι η νέα Ευρώπη θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη και αρκετά πλούσια. Δεν πρέπει να κλείσει τις πόρτες της στους ανθρώπους που έχουν ασπαστεί τα ευρωπαϊκά ιδανικά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Γερμανοί, είπε ο στρατηγός ντε Γκωλ, ήταν παιδιά της Ευρώπης.
Η δεύτερη προϋπόθεση για να βγει η Ευρώπη από τη μιζέρια που είχε επιφέρει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η βοήθεια από όποιον μπορούσε να την προσφέρει, συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο Μάρσαλ είχε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει επειδή ήταν ένα κάλεσμα αλληλεγγύης για την Ευρώπη. Η τρίτη προϋπόθεση ήταν μία αποτελεσματική και ειλικρινής συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας, δηλαδή όχι αόριστες προθέσεις αλλά συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα που οι δύο χώρες διαφωνούσαν – όπως η Μέση Ανατολή αλλά και η στάση της μίας δύναμης προς την αυτοκρατορία της άλλης. Τέλος, είπε ο στρατηγός ντε Γκωλ, το μέλλον της Ευρώπης εξαρτιόταν από την ανάκαμψη της Γαλλίας.
«Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι αν κάποια ημέρα η Γαλλία εγκατέλειπε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, ότι αν εξαιτίας πολλών ατυχιών, απογοητεύσεων και εξάντλησης εγκατέλειπε τον εαυτό της σε αυτό το τερατώδες σύστημα που ισχυρίζεται ότι ενώνει τα έθνη σε μία απολυταρχική δουλεία, ότι τότε θα χανόταν ο σκοπός της ελεύθερης Ευρώπης και της ειρήνης;». Και κατέληξε: «Από την απαρχή της Ιστορίας, υπάρχει ίσως μόνο μία μάχη μεταξύ των ανθρώπων, στην οποία το διακύβευμα είναι η ελευθερία. Εμείς που είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και γνωρίζουμε τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος, εμείς που σε αυτόν τον αιώνα είμαστε οι φύλακες του θησαυρού, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από αυτό το καθήκον μας».