Oταν ήταν πέντε ετών, σε μια δημοπρασία αυτοκινήτων στο Μόντε Κάρλο, ο Κέβιν Γουίτκροφτ ζήτησε από τον πολυεκατομμυριούχο πατέρα του να του αγοράσει μια Μερσέντες: την G4 που μετέφερε θριαμβευτή τον Χίτλερ στη Σουδητία το 1938. Ο μπαμπάς αρνήθηκε και ο μικρός έκλαιγε γοερά σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι.
Ο Κέβιν είναι σήμερα 55 ετών, με περιουσία που φτάνει τις 120 εκατ. στερλίνες (169 εκατ. ευρώ). Το πάθος του είναι η συλλογή του από γερμανικά στρατιωτικά οχήματα και ναζιστικά αναμνηστικά, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η συλλογή στεγάζεται σε διάφορα, φρουρούμενα μέρη, σε αποθήκες και επαύλεις στην Βρετανία και αλλού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η αξία της ανέρχεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Η ζωή του Γουίτκροφτ διαμορφώθηκε από την εμμονή του για γερμανικά στρατιωτικά αναμνηστικά. Εχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσει και να αγοράσει νέα κομμάτια για μια συλλογή που, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, του έχει γίνει μονομανία. Διαθέτει έναν στόλο από 88 τανκς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – περισσότερα από όσα έχει ο στρατός της Δανίας και του Βελγίου μαζί. Τα περισσότερα ήταν του Γ’ Ράϊχ.

Τα πιο προσφιλή κομμάτια της συλλογής τα φυλάει στην έπαυλή του, στο Λίνκολνσιρ της Βρετανίας, σε έναν λαβύρινθο από χαμηλοτάβανα δωμάτια, κλιμακοστάσια, διαδρόμους και μυστικά περάσματα.

Στο σαλόνι υπάρχει μια όμορφη θήκη από καρυδιά στην οποία φύλαγε το γραμμόφωνο και τους δίσκους της η Εύα Μπράουν. «Αγόρασα όλα τα έπιπλα του Χίτλερ σε ένα ξενώνα στο Λιντς της Αυστρίας», είπε ο Γουίτκροφτ. «Η τελευταία επιθυμία του πατέρα του ιδιοκτήτη ήταν να μείνει κλειδωμένο ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. Ηξερα ότι ο Χίτλερ κοιμόταν εκεί και τελικά τον έπεισα να το ανοίξει. Ηταν ακριβώς όπως το είχε αφήσει ο Χίτλερ. Στο γραφείο υπήρχε ένα στυπόχαρτο με τις υπογραφές του, τα συρτάρια ήταν γεμάτα από υπογεγραμμένα αντίγραφα του Mein Kampf (Ο Αγών μου). Τα αγόρασα όλα. Κοιμάμαι στο κρεβάτι, αν και έχω αλλάξει το στρώμα», λέει ο Γουίτκροφτ.

«Πολλοί θα αναρωτιούνται αν υπάρχει λόγος να διατηρούνται συλλογές όπως του Γουίκροφτ, πόσω μάλλον να εκτίθενται στο κοινό. Είναι, ίσως, το πολύ σκοτάδι αυτών των αντικειμένων, η εγγύτητά τους με το πραγματικό κακό, που προσελκύει συλλέκτες, μυθιστοριογράφους και κινηματογραφιστές στα χρόνια 1939-1945», γράφει το ρεπορτάζ του Guardian.

Η παγκόσμια αγορά των ναζιστικών αναμνηστικών έχει τζίρο άνω των 42 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το μπαστούνι του Χίτλερ, που ανήκε προηγουμένως στον Νίτσε, πουλήθηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία για 5.750 ευρώ, το 2009. Μπούκλες από τα μαλλιά του Φύρερ, και υπογεγραμμένα αντίγραφα του Mein Kampf αλλάζουν χέρια για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ακμαίο είναι και το εμπόριο αυτοκινήτων του Τρίτου Ράιχ – το 2009, μία από τις Μερσέντες του Χίτλερ πουλήθηκε για σχεδόν 7 εκατ. ευρώ.