Στις κάλπες προσέρχονται οι Δανοί την Πέμπτη για τις πρόωρες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να σηκώνουν τα χέρια ψηλά: Η κυβερνώσα κεντροαριστερά της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και η αντιπολιτευόμενη κεντροδεξιά εμφανίζονται στήθος με στήθος, και την έκβαση μπορεί να κρίνουν οι «υπερπόντιες» περιφέρειες. Το ενδιάφερον στη μάχη: Όλοι, και η κεντροαριστερά, προσπαθούν να προσεταιριστούν ψηφοφόρους με συνθήματα εναντίον του «τουρισμού επιδομάτων», δηλαδή με περιορισμό της πρόσβασης μεταναστών στο σύστημα πρόνοιας.

Οι Δανοί καλούνται στις κάλπες για τις 179 έδρες στο Κοινοβούλιο. Τα γκάλοπ εμφανίζουν τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού και το κεντροδεξιό Venstre στα ίδια επίπεδα. Οι δημοσκόποι λένε χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις είναι «κορώνα-γράμματα» και δείχνουν στις τέσσερις έδρες από τη Γροιλανδία και τις Φερόες Νήσους για το πού θα κριθεί το αποτέλεσμα.

Οι δύο έδρες της Γροιλανδίας κατελήφθησαν από συμμάχους των Σοσιαλδημοκρατών σε σειρά προηγούμενων εκλογών, οι δύο έδρες από τις Φερόες ήταν μοιρασμένες. Το εάν το σκηνικό θα επαναληφθεί θα φανεί με την καταμέτρηση.

Η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ έχει ηγηθεί της χώρας στην περίοδο ανάκαμψης, ενώ ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν επαγγέλλεται φορολογικές μειώσεις και περικοπές δαπανών.

Ωστόσο, ένα σημείο είναι μάλλον αρκετά ιδιαίτερο. Η Δανία έχει γεμίσει με αφίσες όπως: «Αν θέλετε να έρθετε στη Δανία, πρέπει να δουλέψετε».

Το μήνυμα αυτό θα περίμενε κανείς να είναι του κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς, του «Δανικού Λαϊκού Κόμματος». Όμως είναι αφίσα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Με φόντο το ρεύμα του αντιμεταναστευτικού κόμματος, η κεντροαριστερά της Δανίας είναι η πρώτη στην Ευρώπη που προχωρά στο «πείραμα» του να ενσωματώσει τέτοιες τάσεις στο δικό της πολιτικό μείγμα.

Η εκλογική επιτυχία ή μη του πειράματος μένει να φανεί -και θα κριθεί και με την απήχηση που θα έχει το ίδιο το ξενοφοβικό «Δανικό Λαϊκό Κόμμα», το οποίο φιλοδοξεί να γίνει εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ράσμουσεν.

Στον στίβο κατεβαίνει επίσης ένα νεότευκτο κόμμα, η «Εναλλακτική», που είναι πιο φιλικό απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες. Το πρόγραμμά τους είναι θολό και το σύνθημά τους συνοψίζεται σε «θάρρος, γενναιοδωρία, διαφάνεια, μετριοπάθεια, χιούμορ και συναίσθημα» με στροφή στην οικολογία.

Η μάχη, τέλος, είναι προσωπική μάχη επιβίωσης και για την Τόρνινγκ-Σμιτ και για τον Ράσμουσεν. Και οι δύο έχουν πει ότι θα αποχωρήσουν από την πολιτική εάν χάσουν τις εκλογές.