Στην ιρακινή πόλη της Νατζάφ οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αφίσες για την επέτειο του θανάτου του Αγιατολάχ Χομεϊνί, του ηγέτη της ιρανικής επανάστασης. Σε μια κηδεία μαχητών από τις τοπικές πολιτοφυλακές, κουβαλούν ένα πορτρέτο του Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Στο Ιράκ σήμερα, παντού φαίνεται το πως η επιρροή του Ιράν έχει αυξηθεί από τότε που η Τεχεράνη αποφάσισε να επέμβει για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Ποιος είναι ο ρόλος της Τεχεράνης στο Ιράκ και τί σχεδιάζει για το μέλλον; Όπως εξηγεί ρεπορτάζ της περσικής υπηρεσίας του BBC, το Ιράν έλαβε δράση όταν συνειδητοποίησε ότι η πιθανότητα ένα φιλικός γείτονας και σύμμαχος με σιιτική κυβέρνηση να αντικατασταθεί από ένα εχθρικό σουνιτικό καθεστώς ήταν μεγάλη.
Η κατάληψη της Μοσούλης από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν ένα σοκαριστικό γεγονός, όχι μόνο για τους Ιρακινούς αλλά και για τη σιιτική ηγεσία του Ιράν. Επιπλέον για τη Τεχεράνη, το Ιράκ συνιστά μία «γέφυρα» προς ακόμη έναν σύμμαχο, τη Συρία. «Μέσα σε μερικές ημέρες, ο σκιώδης διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, ένας στρατηγός ζωντανός θρύλος στο Ιράν, πήγε στη Βαγδάτη για να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα. Ξεκίνησε έναν διακριτικό γύρο συζητήσεων με φιλο – ιρανούς σιίτες κληρικούς προκειμένου να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επαναφέρουν τις πολιτοφυλακές που είχαν αναγκαστεί να διαλύσουν.
Ο στρατηγός Σολεϊμανί ήλπιζε ότι με τα όπλα και την υποστήριξη του Ιράν, θα αναλάμβαναν να κρατήσουν το Ιράκ ενωμένο» αναφέρει το άρθρο. Στη Βαγδάτη και στο νότιο τμήμα της χώρας, δεκάδες χιλιάδες έσπευσαν να προσφερθούν. Ο Σολεϊμανί διασφάλισε ότι τα μικρά όπλα και τα χρήματα θα πήγαιναν κατευθείαν στις πολιτοφυλακές. Το Ιράν έστελνε όπλα στον ιρακινό στρατό και στους Κούρδους που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Τεχεράνη επίσης προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να παρέχει αξιωματικούς και εξοπλισμό στις πολιτοφυλακές. Στη συνέχεια και έχοντας ενισχύσει τις στρατιωτικές ικανότητες του Ιράκ, το Ιράν στράφηκε στην πολιτική κρίση που ήταν έτοιμη να ξεσπάσει στη Βαγδάτη, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.
Τον Αύγουστο, το Ιράν τελικά υποστήριξε τα σχέδια αντικατάστασης του τότε πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι. Εκείνος παραιτήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για μία κυβέρνηση που θα περιείχε περισσότερους σουνίτες και Κούρδους. Έναν χρόνο αργότερα υπάρχουν δεκάδες φιλο – ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές, εξαπλώνοντας τον στρατιωτικό ακτιβισμό του Ιράν και οδηγώντας τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές οι πολιτοφυλακές κατάφεραν να κάνουν το Ισλαμικό Κράτος να οπισθοχωρήσει στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας και τώρα η κυβέρνηση τους ζήτησε να ηγηθούν της προσπάθειας για την ανακατάληψη του Ραμάντι.
Ωστόσο, όπως εκτιμάτα στο σχετικό δημοσίευμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να αντέξει. Η Τεχεράνη τώρα εξοπλίζει και χρηματοδοτεί σχεδόν 100.000 πολιτοφύλακες. Και αυτό είναι δύσκολο ειδικά υπό την πίεση των διεθνών κυρώσεων. Αλλά οι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης συνεχίζουν να λένε στους Ιρανούς ότι αν δεν πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία, σύντομα ο πόλεμος θα έρθει στο Ιράν.