Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία, στο περιθώριο της συνόδου των G7.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αρκετή πρόοδο, φέρεται να είπε η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.
Το πρωϊ τις Κυριακής ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στις Βαυαρικές Αλπεις, προκειμένου να μετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Eπτά (G7).
«Κατά τις δύο επόμενες μέρες στο Σλος Ελμάου πρόκειται να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον, την παγκόσμια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, τη διατήρηση μίας ισχυρής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τους τρόπους αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, την αντιμετώπιση των απειλών από τον βίαιο εξτρεμισμό και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν από την έναρξη της Συνόδου.
Σε μία δημόσια επίδειξη της αμερικανογερμανικής συμμαχίας, ο Ομπάμα συναντήθηκε αρχικά με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην κοινότητα Κρουν των Βαυαρικών Αλπεων, όπου βρίσκεται ο Πύργος Ελμάου και όπου αμφότεροι θα περάσουν λίγη ώρα ως τουρίστες δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ και κουβεντιάζοντας με τους ντόπιους. Εκεί θα φιλοξενηθεί αργότερα η Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.
Ούτε ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις ούτε αλλαγές στρατηγικής αναμένεται να ανακοινωθούν σε αυτή τη Σύνοδο. Οι συναντήσεις ωστόσο της Κυριακής και της Δευτέρας, επισημαίνουν στη Wall Street Journal αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι μία ευκαιρία για να οικοδομηθεί η διατλαντική ενότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι ηγέτες μιλούν με μία φωνή σε κρίσιμα ζητήματα.
Εν μέσω έντονου αντιαμερικανισμού στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη των αμερικανικών μεθόδων κατασκοπείας, στόχος του αμερικανού προέδρου είναι να επιδείξει ενότητα κυρίως με τη γερμανίδα καγκελάριο. Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύονται και οι πρώτες δηλώσεις του Ομπάμα περί της ευγνωμοσύνης των ΗΠΑ «για τη συνεργασία και την ηγεσία της καγκελαρίου σας Ανγκελα Μέρκελ».
Στην κορυφή της ατζέντας του αμερικανού προέδρου είναι να πιέσει τους ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν τη σκληρή γραμμή ενάντια στη Μόσχα, για τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολική Ουκρανία. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν εντός του Ιουνίου εάν θα συνεχίσουν τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, στάση η οποία σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους είναι μονόδρομος για την πλήρη εφαρμογή μίας διπλωματικής λύσης.
Προβλήματα υγείας παγκοσμίως, από τον Εμπολα έως τα αντιβιοτικά και τις τροπικές ασθένειες,καθώς επίσης οι εξτρεμιστικές απειλές και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.