Νεμπράσκα: Κατάργησε τη θανατική ποινή χωρίς …τον κυβερνήτη

Την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Νεμπράσκα επιβεβαίωσε η τοπική Βουλή, που είχε νωρίτερα περάσει νόμο που έκανε την πολιτεία την 19η που διαγράφει την εσχάτη των ποινών: Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης όντως άσκησε βέτο στη νομοθεσία, όπως είχε απειλήσει, το οποίο όμως με την σειρά τους οι βουλευτές ακύρωσαν με διερευμένη πλειοψηφία. Έτσι, η Νεμπράσκα γίνεται η πρώτη ρεπουμπλικανική πολιτεία σε τέσσερις δεκαετίες που αποσύρει το μέτρο.

Την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Νεμπράσκα επιβεβαίωσε η τοπική Βουλή, που είχε νωρίτερα περάσει νόμο που έκανε την πολιτεία την 19η που διαγράφει την εσχάτη των ποινών: Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης όντως άσκησε βέτο στη νομοθεσία, όπως είχε απειλήσει, το οποίο όμως με την σειρά τους οι βουλευτές ακύρωσαν με διερευμένη πλειοψηφία.

Έτσι, η Νεμπράσκα γίνεται η πρώτη ρεπουμπλικανική πολιτεία σε τέσσερις δεκαετίες που αποσύρει το μέτρο.

Οι βουλευτές της πολιτείας είχαν ψηφίσει την περασμένη εβδομάδα νόμο που διέγραφε την θανατική ποινή από το νομικό σύστημα της Νεμπράσκα και την αντικαθιστούσε με την ισόβια κάθειρξη.

Ο νόμος είχε περάσει με 32 ψήφους έναντι 15 και στήριξη βουλευτών και από τα δύο κόμματα. Ο κυβερνήτης, ο ρεπουμπλικανός Πιτ Ρίκετς, είχε προειδοποιήσει πως θα ασκούσε βέτο στη νομοθεσία ώστε να διατηρηθεί η ποινή.

Ο Ρίκετς άσκησε βέτο την Τρίτη, το οποίο όμως η Βουλή μπορούσε να ανατρέψει με ενισχυμένη πλειοψηφία (μικρότερη από εκείνη με την οποία το αρχικό μέτρο είχε ήδη περάσει).

Αυτό και έγινε: Οι βουλευτές προχώρησαν σε ψηφοφορία για το βέτο του κυβερνήτη, και ψήφισαν με 30 έναντι 19 να το «σκοτώσουν» -με ακριβώς τόσα «ναι» όσα χρειαζόταν.

Έτσι, πλέον η Νεμπράσκα γίνεται οριστικά η πρώτη πολιτεία «κάστρο» των Ρεπουμπλικανών από το 1973 που καταργεί την εσχάτη των ποινών (μετά τη Βόρεια Ντακότα). Η τελευτία εκτέλεση στη Νεμπράσκα είχε γίνει το 1997 και οι έντεκα θανατοποινίτες στην πολιτεία πλέον μετατρέπονται σε ισοβίτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk