Στην πρώτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μετά την επανεκλογή του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σκοπεύει να ξεκινήσει την πίεση στους υπόλοιπους ηγέτες για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Λονδίνου με την ΕΕ, την οποία προτίθεται στο τέλος να θέσει σε δημοψήφισμα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους Βρετανούς κατά τις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Ρίγα το πρωί της Παρασκευής: «Θα υπάρχουν πάνω και κάτω στη διαπραγμάτευση, αλλά στο τέλος θα φέρω στους Βρετανούς μία πραγματική επιλογή» είπε.

«Τη μία ημέρα θα ακούγεται πως κάτι είναι εφικτό, την επόμενη πως κάτι άλλο είναι αδύνατο, αλλά όμως αυτό που θα μείνει σταθερό είναι η αποφασιστικότητά μου να φέρω στους Βρετανούς μία μεταρρύθμιση της ΕΕ ώστε να έχουν πραγματική επιλογή στο δημοψήφισμα» τόνισε.

Προηγουμένως, ο Κάμερον είχε αναφέρει ότι προϋπόθεση στην επαναδιαπραγμάτευση θα είναι ο περιορισμός της πρόσβασης στο βρετανικό σύστημα πρόνοιας που θα μπορούν να έχουν ευρωπαίοι υπήκοοι που εργάζονται στη Βρετανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός σκοπεύει να παρουσιάσει εκτενέστερα τις θέσεις του Λονδίνου στην επόμενη Σύνοδο στο τέλος Ιουνίου.

Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες εκτιμήσεις βλέπουν τους υπόλοιπους στην ΕΕ πρόθυμους για περιορισμένες παραχωρήσεις απέναντι στο Λονδίνο αλλά δυσκολία σε απομάκρυνση από τα θεμελιώδη, όπως την ελεύθερη μετακίνηση. Διάφορες φωνές από την άλλη όχθη της Μάγχης, με πρώτο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχουν επανειλημμένα σημειώσει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.