Οι αιγυπτιακές Αρχές χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία σε μεγάλη κλίμακα

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν σεξουαλική βία ενάντια στους κρατουμένους σε μαζική κλίμακα, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH).

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν σεξουαλική βία ενάντια στους κρατουμένους σε μαζική κλίμακα, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH). Σύμφωνα με την οργάνωση άνδρες, γυναίκες και παιδιά δέχονται σεξουαλική βία από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου με σκοπό να περιοριστούν οι δημόσιες διαμαρτυρίες. Πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε τεστ παρθενίας, βιασμούς και ομαδικούς βιασμούς μετά τη σύλληψή τους.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι δεν θα σχολιάσει την έκθεση της FIDH μέχρι να την εξετάσει σε βάθος. Σύμφωνα με την έκθεση, η σεξουαλική βία αυξήθηκε σημαντικά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013. Οι υπεύθυνοι σπάνια τιμωρούνται. Αστυνομικοί, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικοί στοχοποιούν άνδρες και γυναίκες κρατουμένους και μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται φοιτητές, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γκέι, ακόμη και παιδιά.
«Είδα έναν αστυνομικό που έπιανε το στήθος μία νεαρής γυναίκας και του είπα: «Αν θέλεις να τη συλλάβεις, να τη συλλάβεις, αλλά δεν έχεις δικαίωμα να πιάνεις το στήθος της». Με άρπαξε και εμένα από το στήθος όπως και εκείνη, πριν φωνάξει δυο ακόμη αστυνομικούς για να με κρατήσουν. Με χτύπησαν και με εξευτέλισαν. Στο βαν με προσέβαλαν και με χτύπησαν τόσο πολύ που δεν μπορούσα πια να σηκωθώ. Δύο στρατιώτες άρχισαν να με κακοποιούν σεξουαλικά. Ο πρώτος αξιωματικός μπήκε στο βαν και μου είπε: «Έλα εδώ να σου δείξω αν είμαι άντρας. Με κακοποίησε σεξουαλικά, οι στρατιώτες γελούσαν και μετά με βίασε κανονικά. Παρέλυσα και άρχισα να φτύνω αίμα. Η ζωή μου καταστράφηκε. Φοβάμαι τον γιο μου, τον σύζυγό μου, ακόμη και τον πατέρα μου» είπε μία φοιτήτρια στην οργάνωση.
Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι διοικητές δίνουν τις διαταγές για σεξουαλική κακοποίηση των κρατουμένων, η έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για πολιτική στρατηγική. Τα θύματα αναφέρουν συχνά προβλήματα με τη δικαιοσύνη και δέχονται απειλές ή και αντίποινα από αστυνομικούς ή φρουρούς στις φυλακές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk