ΗΠΑ: Επιβεβαιώνουν ότι το ISIS έχει «το πάνω χέρι» στο Ραμάντι

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι η τζιχαντιστική ISIS έχει το πλεονέκτημα στη μάχη για το ιρακινό Ραμάντι -χωρίς ακόμη να επιβεβαιώνει ότι η πόλη έχει καταληφθεί πλήρως από τους τζιχαντιστές. Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι κατάληψη της πόλης «δεν θα σήμαινε ανατροπή ολόκληρης της εκστρατείας εναντίον της ISIS» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν, εάν χρειαστεί, τη Βαγδάτη στην ανακατάληψη της πόλης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι η τζιχαντιστική ISIS έχει το πλεονέκτημα στη μάχη για το ιρακινό Ραμάντι -χωρίς ακόμη να επιβεβαιώνει ότι η πόλη έχει καταληφθεί πλήρως από τους τζιχαντιστές.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι κατάληψη της πόλης «δεν θα σήμαινε ανατροπή ολόκληρης της εκστρατείας εναντίον της ISIS» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν, εάν χρειαστεί, τη Βαγδάτη στην ανακατάληψη της πόλης.

Στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ, η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει καταφύγει στην ανάπτυξη δυνάμεων σιιτικών πολιτοφυλακών για την προστασία της πόλης.

Κατά το Σαββατοκύριακο, οι κυβερνητικές δυνάμεις εκκένωσαν σημαντική στρατιωτική βάση στην οποία είχαν επιτεθεί οι τζιχαντιστές.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχετικοποίησε το πρωί της Κυριακής τη σημασία που θα έχει στην ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία του Ιράκ η κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, την οποία δεν επιβεβαίωσε.

«Το Ραμάντι αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης από το καλοκαίρι και η ISIL έχει τώρα το πλεονέκτημα» ανέφερε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ελίσα Σμιθ (χρησιμοποιώντας το δεύτερο ακρωνύμιο της ISIS).

Aπώλεια της πόλης, είπε, δεν θα σήμαινε ότι οι τζιχαντιστές θα ανέτρεπαν την κατάσταση στη συνολική εκστρατεία, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως θα τους ενίσχυε στο μέτωπο της προπαγάνδας.

«Αυτό σημαίνει πως ο συνασπισμός θα πρέπει να υποστηρίξει τις ιρανικές δυνάμεις να την πάρουν πίσω», είπε η Σμιθ προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk