Ολλανδία: Κύμα απεργιών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Εκατοντάδες χιλιάδες ολλανδοί εργαζόμενοι αναμένεται να κατεβούν στους δρόμους, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους. Οι κινητοποιήσεις, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα, θα αρχίσουν την Τρίτη με μια διαδήλωση των τραυματιοφορέων. Θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες.

Εκατοντάδες χιλιάδες ολλανδοί εργαζόμενοι αναμένεται να αρχίσουν διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους.

Η ολλανδική συνομοσπονδία εργατικών ενώσεων, FNV ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση στην οποία εκπροσωπούσε 700.000 εργαζομένους—από αστυνομικούς και πληρώματα ασθενοφόρων μέχρι εργαζομένους στον τομέα του μετάλλου και δημοσίους υπαλλήλους—κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τους μισθούς και η προθεσμία που είχε οριστεί για την ολοκλήρωση των συνομιλιών παρήλθε.

«Φθάσαμε στο όριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Τον Χερτς, επικεφαλής της FNV. «Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι με όλο και χειρότερους όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει του νομικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην Ολλανδία οι μεγάλοι εργοδότες, τόσο δημόσιες επιχειρήσεις όσο και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, διαπραγματεύονται μακροχρόνιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τα συνδικάτα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον διακοπεί, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται να αρχίσουν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι κινητοποιήσεις, που εκτιμάται πως θα διαρκέσουν πάνω από έναν μήνα, θα αρχίσουν την Τρίτη με μια διαδήλωση των τραυματιοφορέων. Θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους τομείς τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε εκπρόσωπος της FNV.

Η ολλανδική οικονομία μόλις αρχίζει να ανακάμπτει έπειτα από χρόνια στασιμότητας. Πολλοί Ολλανδοί εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να παγώνουν λόγω των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk