Γαλλία: Αντίθετη στις ποσοστώσεις για την κατανομή προσφύγων

Η Γαλλία πέρασε στην ομάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντίθετες με την εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γαλλία πέρασε στην ομάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντίθετες με την εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά σαφείς ως προς το σημείο αυτό: τασσόμαστε κατά της εισαγωγής ποσοστώσεων για τους μετανάστες. Κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στις γαλλικές προτάσεις» δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή των ιταλο-γαλλικών συνόρων όπου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουν συλληφθεί περίπου 1.000 μετανάστες.

Το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο που παρουσιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την εισαγωγή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την δίκαιη κατανομή των προσφύγων και, σε περίπτωση κρίσης, για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το άσυλο αποτελεί δικαίωμα που χορηγείται σύμφωνα με διεθνή κριτήρια που εφαρμόζονται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν επίσης ο αριθμός των ατόμων που το δικαιούνται δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν ποσοστώσεων: ή δικαιούσαι άσυλο ή όχι» είπε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που λέει η Γαλλία είναι ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών κατά δίκαιο τρόπο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα ληφθούν υπ΄όψιν οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει. Σήμερα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία υποδέχονται το 75% των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη».

«Η Γαλλία έχει ήδη κάνει πολλά: 5.000 σύροι και 4.500 ιρακινοί πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί στη Γαλλία από το 2012. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, φροντίζοντας οι προσπάθειες να κατανεμηθούν δίκαια» είπε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Η μετανάστευση αποτελεί λεπτό θέμα στη Γαλλία, τη στιγμή που η γαλλική άκρα δεξιά επενδύει σε μία αντιευρωπαϊκή, αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση υπό τον Νικολά Σαρκοζί ζητεί συστηματικά την αναθεώρηση των συμφωνιών του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk