«Σημείο ζωής» από τον αρχηγό της ISIS το ηχογραφημένο μήνυμα

Η γνησιότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ο σκοπός του μηνύματος ήταν πρωτίστως να δοθεί ένα «σημείο ζωής» στους υποστηρικτές της οργάνωσης μετά τις αναφορές που τον να έχει τραυματιστεί πρόσφατα πολύ σοβαρά. Ο αυτοπακολούμενος «χαλίφης» έχει εμφανιστεί μόνο μία φορά δημόσια ενώ το τελευταίο μήνυμά του, επίσης ηχογραφημένο, είχε γίνει προ μηνών σε ανάλογη συγκυρία.

Η γνησιότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ο σκοπός του μηνύματος ήταν πρωτίστως να δοθεί ένα «σημείο ζωής» στους υποστηρικτές της οργάνωσης μετά τις αναφορές που τον να έχει τραυματιστεί πρόσφατα πολύ σοβαρά.

Ο αυτοπακολούμενος «χαλίφης» έχει εμφανιστεί μόνο μία φορά δημόσια ενώ το τελευταίο μήνυμά του, επίσης ηχογραφημένο, είχε γίνει προ μηνών σε ανάλογη συγκυρία.

Το μήνυμα μεταδόθηκε την Πέμπτη από τους τζιχαντιστικούς διαύλους. Έχει διάρκεια περίπου μισής ώρας και σε αυτό ακούγεται η φωνή του αλ Μπγκντάντι να καλεί «σε τζιχάντ κάθε μουσουλμάνο στον κόσμο», κατακεραυνώνοντας επίσης, εκτός από τις ΗΠΑ, τις ηγεσίες των μουσουλμανικών χωρών που έχουν στραφεί εναντίον της ISIS.

H φωνή που ακούγεται στο μήνυμα μοιάζει, όπως σχολιάζουν εμπειρογνώμονες στο Reuters, με εκείνη στα προηγούμενα μηνύματα αλλά η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Στο μήνυμα γίνεται επίσης αναφορά στο όνομα της στρατιωτικής επιχείρησης στην Υεμένη «Αποφασιστική Καταιγίδα», που είναι έμμεσος τρόπος για να φανεί ότι η ηχογράφηση έγινε το νωρίτερο μετά την έναρξή της στο τέλος Μαρτίου.

Ο βρετανικός Guardian είχε αναφέρει προ εβδομάδων πως ο αρχηγός της ISIS είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά σε αεροπορικό πλήγμα και είχε υποστεί ζημιά στην σπονδυλική του στήλη που τον εμποδίζει στην άσκηση ηγεσίας της οργάνωσης.

Στο μήνυμα μπορεί να ακούγεται μόνο η φωνή, όμως ο σκοπός του είναι αδιαμφισβήτητα να διατρανωθεί πως ο αλ Μπαγκντάντι παραμένει στην ηγεσία. Το «νούμερο 2» της οργάνωσης -που φέρεται να είχε αναλάβει τα ηνία μετά τον τραυματισμό του- σκοτώθηκε σε επιδρομή στο Ιράκ.

Η σκοπιμότητα του μηνύματος φαίνεται και από το ότι το προηγούμενο ηχογραφημένο μήνυμα του αλ Μπαγκντάντι είχε μεταδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο, επίσης λίγο μετά από αναφορές που τον ήθελαν να είχε τραυματιστεί κρίσιμα στο Ιράκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk